Pentru fiecare dintre noi ar parea foarte evident faptul ca atunci cand vrei sa inveti ca canti la chitara , trebuie sa inveti si notele pe griff-ul (fretboard) chitarei. Cum ai putea canta fara sa stii ce denumire au notele intonate? Ei, iti vine sa crezi, insa exista foarte multi chitaristi care nu au nici cea mai mica idee despre ceea ce canta si unii dintre ei chiar se descurca bine. (Aceasta situatie se datoreaza in special introducerii tabulaturilor ca si suport de invatare, lucru care nu se intampla in cazul altor instrumente.)
Nici eu nu am stiut toate notele pe chitara in primii ani. Si cu toate acestea puteam canta piesele preferate si reuseam sa improvizez peste progresii de acorduri. Insa, existau limite despre care nu eram constient la acel moment. Limitari foarte mari!
Din momentul in care am inceput sa dedic timp invatarii notelor pe chitara si sa descopar notele ce compun acordurile, gamele si diferitele lick-uri, situatia a inceput sa se schimbe. O descoperire a dus la alta si apoi multe concepte au devenit mult mai clare si mai usor de inteles. Cunostintele mele au inceput sa se extinda si nivelul meu la chitara s-a imbunatatit. Insa, am invatat toate acestea in pas cu pas .
Nu trebuie sa inveti imediat toate notele ce compun acordurile sau gamele. Fa asta cu pasi mici. Poti sa incepi in primul rand sa inveti notele pe chitara. Asta va schimba totul pe masura ce vei ajunge sa recunosti notele pe care le canti. O data invatate, poti merge mai departe si sa analizezi acordurile, gamele si ceea ce canti in general.
Canta orice acord pe chitara, gaseste notele ce il compun si incearca sa le memorezi. Apoi, poti sa faci acelasi lucru cu notele dintr-o gama, spre exemplu gama pentatonica. La inceput, iti va fi poate putin dificil sa le retii, insa pe masura ce exersezi si repeti, iti va fi din ce in ce mai usor.
Sa fim sinceri. Cunoasterea notelor si usurinta de a le recunoaste pe chitara, nu este ceva ce se va intampla peste noapte. Necesita timp si efort sustinut, insa vei observa ca te vor ajuta enorm de mult in progresul tau la chitara. Indiferent de stilul muzical pe care vrei sa-l abordezi, cunoasterea notelor te va ajuta foarte mult sa intelegi mai bine ceea ce se intampla in muzica.
Cateva motive pentru care este bine sa cunosti notele pe chitara:
- Construirea acordurilor
Cunoasterea notelor pe fiecare coarda te va ajuta sa intelegi modul in care sunt construite acordurile, sa le identifici mai usor pe chitara si vei intelege mai bine cum poti sa modifici sau sa extinzi acordurile in sus2, sus4, 7M, 7, 7M9, add9 etc.
- Mutarea acordurilor
O data ce ai invatat acordurile cu barre si ai invatat si notele de pe coarda 6 (E gros/Mi gros) si de pe coarda 5 (A/La) atunci poti sa muti acordurile mai sus sau jos si sa le canti in orice tonalitate.
Daca stii si notele de pe celelalte corzi esti liber sa muti mai sus sau mai jos orice forma de acord, iar recunoscand tonica vei sti imediat denumirea acordului respectiv.
- Schimbarea tonalitatii
Cunoscand notele iti va fi foarte simplu sa transpui o melodie intr-o alta tonalitate, care se potriveste mai bine vocii tale sau sa simplifici acordurile dintr-o piesa.
- Game
Abilitatea de a recunoaste notele atunci cand canti o gama pe chitara te va ajuta sa intelegi felul in care functioneaza gama respectiva si cum relationeaza acordurile cu aceste game si ce poti folosi pentru a face un solo. Vei avea astfel o perspectiva mult mai buna asupra fiecarui aspect ce tine de teoria muzicala.
- Solo-uri
Indentificarea rapida a notelor pe chitara iti va oferi posibilitatea de a lucra diferite idei muzicale, de a intelege liniile melodice pe care le canti, ce game poti folosi si cum poti dezvolta diferitele idei melodice in alte zone ale griff-ului. Vei intelege mult mai bine ceea ce canti pe chitara, iar progresul tau va fi unul mai rapid.
- Comunicarea
In cadrul unei formatii comunicarea intre muzicieni este foarte importanta. Poate reduce frustrarile si incidenta problemelor pe termen lung. Atunci cand iti cunosti foarte bine instrumentul iti poti explica ideile muzicale mult mai usor si mai succinct, iar ceilalti colegi de trupa te pot intelege mult mai repede.
Cum inveti notele pe chitara
Am scris mai demult un articol despre invatarea notelor pe chitara. Te invit sa-l studiezi si sigur il vei gasi de folos.
Daca esti interesat de alte informatii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara in Bucuresti ma poti contacta aici.
Mult spor!
Marius Furduescu