4 paşi să înveţi mai uşor notele pe chitară


În articolul de astăzi vreau să-ţi dau câteva sfaturi despre cum să înveţi mai uşor notele pe chitară. Mulţi dintre începătorii la chitara se confruntă cu această problemă şi în lipsa unei strategii eficiente, procesul de învăţare a notelor pe griff-u l chitarei se prelungeşte pe o perioadă foarte lungă.

Înainte să-ţi explic paşii, aş vrea să-ţi subliniez importanta cunoaşterii notelor pe chitară. Acestea reprezintă un fel de etichete pentru sunete, iar cum muzica este o artă a sunetelor, trebuie să ştii să denumeşti sunetele respective. De altfel, tot ceea ce tu faci pe chitară reprezintă o grupare sau înşiruire de note.

De asemenea, notele compun acordurile pe chitară, iar datorită acestor note, în cazul în care nu ai auz perfect muzical (abilitatea de a recunoaşte şi de a intona sunete muzicale fără a avea o referinţă), vei putea deosebi mult mai uşor acordurile între ele (simplă memorare a poziţiilor acordurilor nu este suficientă).

Să nu uităm că învăţarea notelor pe chitară îţi va uşura comunicarea cu profesorul tău de chitară, colegii de trupă sau alţi cunoscători ai muzicii. O exprimare de genul:  sunetul acesta este pe undeva pe coarda aia sau aceste trei sunete formează acordul acesta, nu vor transmite nimic inteligibil unei alte persoane. Însă, sunetul Do este pe prima poziţie pe coarda Si sau Do, Mi, Sol formează acordul Do major, parcă mai uşurează înţelegerea.

Aşadar, cunoaşterea notelor pe chitară este foarte importantă şi foarte utilă în acelaşi timp. Însă, cum poţi face învăţarea lor mult mai simplă şi mai eficientă? Bineînţeles, că există o metodă tradiţională şi anume – căutarea notelor începând cu prima poziție sau coarda liberă, însă ce te faci când vrei să descoperi ce notă ai pe poziţia 9 de pe chitară în câteva fracţiuni de secundă?

Există o metodă foarte simplă în 4 paşi pe care aş vrea să ţi-o descriu în continuare:

  1. În primul rând trebuie să ştii că grifful chitarei este împărţit în semitonuri (altfel spus, semitonul reprezintă cea mai mică distanţă dintre două note. Do-Do# este un semiton).
  2. Trebuie să cunoşti ordinea celor 12 semitonuri (Do, Do#, Re, Re#, Mi, Fa, Fa#, Sol, Sol#, La, La#, Si)
  3. Învaţa denumirea corzilor pentru a nu face confuzii.
  4. Foloseşte-te eficient de punctele ajutătoare de pe chitară, în special de punctele de pe poziţia 12 şi cel de pe poziţia 5. Poziţia 12 este semnalata pe chitară în marea majoritate a cazurilor cu 2 puncte. De acolo, notele se repetă (în exemplu de la punctul 2, ajungem din nou la Do) sau pentru cunoscători – intrăm în octavă superioară.  Acest lucru înseamnă că pe tasta 12 voi avea notele corzilor libere, însă ridicate cu o octavă.
    Pe poziţia 5, cu o singură excepţie (coarda Sol) avem nota corzii libere aflate imediat sub. Adică, pe Mi gros pe poziţia 5 vei avea La, pe coardă La vei avea Re, pe coardă Re vei avea  Sol s.a.m.d

Am subliniat “foloseşte-te eficient” pentru că foarte mulţi începători nu cunosc utilitatea acestor puncte. Pentru a învăţa mai uşor notele pe chitară, împarte griff-ul în 3 zone: zona corzii libere, zona poziţiei 5 şi zona poziţiei 12. După tasta 12, împărţirea este similară.

Să spunem că trebuie să descoperi ce notă ai pe poziţia 2 a corzii Si. Fiind foarte aproape de coarda liberă, tot ce trebuie să faci este să descoperi nota care se afla la un ton (2 semitonuri) de Si, adică Do#. La început vei observa că îţi va fi dificil să spui ce notă se afla la un ton de Si, însă pe măsură ce exersezi va deveni mult mai simplu.

În continuare, să spunem că trebuie să descoperi ce notă se afla pe poziţia 6 pe coarda Re. De această dată suntem în zona poziţiei 5. Conform explicaţiei de la pasul 5, pe poziţia 5 voi avea nota Sol. Aşadar, pe poziţia de 6 vei găsi nota aflată la un semiton după Sol, adică Sol#.

De această dată, să zicem că ai de găsit nota de pe poziţia 10 a corzii Sol. Fiind în zona poziţiei 12, trebuie doar să găseşti nota aflată la un ton înainte, adică Fa. Aş vrea să-ţi subliniezi din nou, că este ineficient să găseşti nota de pe poziţia 10, pornind de la coarda liberă. Foloseşte-te de punctele de reper şi-ţi va fi mult mai simplu.

Aştept comentariile voastre în care să-mi spuneţi dacă aţi aplicat paşii prezentaţi şi dacă vă este mai simplu să găsiţi notele pe chitară şi eventual dacă folosiţi alte metode de învăţare a notelor.

 

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

in: Lectii de chitara pentru incepatori · tagged: Lectii de chitara pentru incepatori

Post a Comment