În articolul de astăzi aş vrea să-ţi vorbesc despre schimbarea corzilor de nylon la chitara clasică. După cum ai observat, corzile de nylon nu au “butoiaşe” metalice la unul dintre capete, aşa cum au corzile metalice de chitară acustică sau de electrică.
În acest caz trebuie să le înnozi într-un anumit fel, astfel încât în momentul în care întinzi corzile pentru a le acorda, să nu-ţi scape de la prăgusul chitarei.
În pachetul care conţine corzile vei găsi, scrisă pe plicul fiecăreia, dimensiunea şi denumirea în litere: E (Mi), A (La), D (Re), G (Sol), B (Şi) şi E (Mi).
Paşii schimbării corzilor de nylon
- Primul pas este să introduci coarda prin orificiul din cordar, trecând-o pe deasupra prăguşului. Pentru a putea face nodul va trebui să laşi o porţiune de coardă, în spatele cordarului, în jur de 5-6 cm.
- Această porţiune va trebui să o treci prin spatele corzii, peste cordar
- Capătul corzii va trebui să-l introduci prin bucla făcută.
- Apoi, treci din nou capătul prin buclă şi strânge foarte bine nodul format.
- După ce ai făcut nodul la cordar, întinde coarda spre capul chitarei, introdu-o în cuiul cheiţei si de aici poti începe să răsuceşti de cheiţă pentru a o întinde. NU uita să te foloseşti de un tuner (acordor de chitară) pentru a ajunge la sunetul pe care trebuie să-l emită coarda respectivă.
Repetă aceşti paşi pentru fiecare coardă şi gata – Ai reuşit!
Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.
Mult spor,
Marius Furduescu
* Acest articol l-am publicat iniţial pe lecţii de chitară.ro