Cum să verifici dacă gâtul chitarei este drept

Într-unul din articolele trecute te avertizam asupra situaţiei în care dai peste o chitară cu gâtul curbat sau dacă atunci când încerci chitara, auzi un bâzâit chiar dacă apeşi foarte bine pe poziţie. Aş vrea în articolul de faţă să-ţi explic de ce se curbează gâtul unei chitare şi ce poţi face în cazul acesta.

Să spunem că eşti în situaţia în care, cu toate că ai o poziţie corectă a degetelor, auzi un bâzâit şi nu-ţi dai seama din ce cauză. Înainte să-ţi “distrugi” degetele apăsând, crezând că este vorba despre o poziţie greşită a degetelor, aş vrea să-ţi sugerez să verifici şi gradul de curbură al gâtului. Te-am bulversat, nu? Stai liniştit, vei înţelege numaidecât!

Acel bâzâit pe care îl auzi apare în momentul în care o coardă în vibraţie atinge una dintre taste. Dacă ai localizat bâzâitul în zona prăguşpoziţia 7, înseamnă că fie gâtul este prea drept, fie este convex. În cazul în care bâzâitul l-ai localizat după tasta 7, înseamnă că gâtul chitarei este concav.

Un alt lucru pe care trebuie să-l ai în vedere, pentru a înţelege fenomenul de mai sus, este că fiecare coardă în parte exercită o presiune destul de mare asupra gâtului chitarei (în jur de 6-8 kg fiecare coardă), ceea ce poate cauza în timp curbura gâtului sau chiar ruperea lui. De aceea, toate chitarele acustice şi electrice, au o tijă metalică (truss rod) instalată pe toată lungimea gâtului (la fel ca în imaginea de mai jos)

Rolul tijei (truss rod) este de a întări gâtul chitarei, de a-l face mai rezistent la presiunea corzilor şi pentru a-l putea îndrepta atunci când acesta este convex (curbat în sus) sau concav (curbat în jos).

Tija poate fi acţionată prin intermediul unui şurub sau piuliţe (depinde de caz) localizat/ă, fie la capătul gâtului din zona corpului chitarei (în cazul unor modele de chitare Fender. Chitarele acustice au şurubul situat în interiorul corpului)

sau la capătul gâtului din zona capului chitarei.

Gâtul unei chitare ajunge să fie concav în cazul în care şurubul tijei este prea slăbit, iar presiunea corzilor face că gâtul chitarei să se curbeze în jos.

Dacă strângi prea tare şurubul tijei, poţi ajunge în situaţia în care gâtul chitarei se curbează în sus (convex).

Pentru a verifica gradul de curbură al gâtului poţi proceda în felul următor:

  • în primul rând trebuie să ai chitara acordată, pentru a-ţi putea da seama cum se comportă gâtul chitarei în cazul presiunii corzilor
  • apasă cu degetul arătător de la mâna stângă pe prima poziţie a corzii Mi gros (sau poţi pune chiar un capodastru pe prima poziţie) şi degetul arătător de la mâna dreaptă pe prima tastă, unde gâtul se uneşte cu corpul (poziţia diferă în funcţie de chitară: tastele 12 sau 14 la acustică sau tasta 17 la chitara electrică)

  • la mijlocul acestei distanţe verifică dacă există spaţiu între coardă şi tastă
  • dacă tasta este atinsă de către coardă, atunci şurubul tijei trebuie slăbit

  • dacă există o distanţă prea mare între coardă şi tastă, atunci trebuie să mai strângi şurubul

Distanţa de la care poţi porni ajustarea gâtului ar trebui să fie de grosimea unei corzi Mi subţire de acustică (0.010 inch). Ajustarea, în ultima instanţă, depinde de modul în care cânţi la chitară.

Dacă în mod normal, dai mai tare pe corzi atunci când le ciupeşti, vei avea nevoie de o distanţă mai mare între coardă şi tastă pentru a oferi spaţiu corzii să vibreze. Eu, spre exemplu, merg până la o distanţă, de grosimea unei corzi Si (0.013-0.014 inch ), pentru că am un fel mai “dur” de a cânta la chitară.

În final, aş vrea să te atenţionez cu privire la modificarea curburii gâtului. Strângerea şurubului tijei trebuie făcută cu mare grijă (sferturi sau jumătăţi de tură) pentru a nu cauza ruperea gâtului.

 

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

 

* Acest articol l-am publicat iniţial pe lecţii de chitară.ro

in: Chitare si accesorii · tagged: Chitare si accesorii

Post a Comment