Ritmul si durata sunetelor

7904154314_46eec0b5d4_zDupa o lunga perioada de absenta de pe site (nu si de la predat chitara ), pe care o regret si imi doresc sa nu se mai repete, as vrea sa revin cu forte noi si reiau seria de articole despre chitara si invatatul la chitara. Asa ca astazi as vrea sa reiau de unde am ramas ultima oara – articolul despre ritm – si sa dezbatem subiectul si dintr-o alta perspectiva.

In cadrul lectiilor de chitara ma confrunt de foarte multe ori (mai ales cu elevii aflati la inceputul studiului chitarei) cu situatia in care  acestia nu pot reproduce ritmic anumite fraze muzicale pe care le-au invatat, chiar daca le arat cum ar trebui cantate sau chiar daca asculta de mai multe ori fragmentul pe care trebuie sa-l redea.

Imi amintesc ca acum ceva timp in urma lucram impreuna cu un elev la solo-ul unei piese si la unul dintre lick-uri se tot incurca cu ritmul secventei de note si duratele acestora. I-am aratat de cateva ori cum ar trebui cantat fragmentul respectiv, punctandu-i aspectele la care trebuie sa fie atent, insa de fiecare data facea aceeasi greseala. Ii aratam din nou ce are de facut, cum ar trebui cantat lick-ul, insa rezultatul era acelasi. El imi confirma ca intelege ce ii explic, ca aude cum trebuie cantat lick-ul, insa in momentul in care incerca sa-l cante, ritmul era cu totul altul.

In momentul in care l-am pus sa-mi cante cu vocea ce are de cantat pe chitara, am descoperit ca o canta la fel de gresit (si nu ma refer aici la inaltimea corecta a sunetelor, ci la durata si ritmul la care erau cantate). In scurt timp a inceput sa-si dea seama ca problema era de fapt perceperea gresita a duratelor si a ritmului. Dupa ce am lucrat la corectarea felului in care percepea ceea ce auzea, usor-usor au inceput sa se corecteze si greselile din cantat.

Asadar, ceea ce trebuie sa faci atunci cand te afli intr-o astfel de situatie este in felul urmator:

  1. In primul rand incearca sa reproduci cu vocea ceea ce auzi, ca sa-ti dai seama ca ai perceput cum trebuie fragmentul pe care vrei sa-l canti la chitara. Daca ajungi sa canti cu vocea unu la unu cu piesa originala, atunci esti pe drumul cel bun – in mintea ta piesa suna cum trebuie. Daca nu reusesti sa iti dai seama daca esti sau nu sincronizat , incearca sa te inregistrezi cantand impreuna cu piesa si apoi asculta cu mare atentie ceea ce ai cantat. Lucreaza pana ce totul este sincronizat. Fii foarte atent la intrari, tempo, durate de note si accentuari.
  2. Dupa ce ai rezolvat felul in care percepi ceea ce auzi, incearca sa canti cu vocea in timp ce canti la chitara si observa daca exista diferente intre ceea ce canti cu vocea si ceea ce canti pe chitara. Incearca mai intai la un tempo redus si apoi poti sa cresti pana la trempo-ul dorit.
  3. Canta din nou cu piesa – de data asta doar la chitara si vezi daca mai sunt probleme de durata a notelor si ritm. Lucreaza pana totul iese perfect.
  4. Lucreaza eventuale probleme de phrasing si apoi te poti inregistra sa vezi daca totul iese cum trebuie.

Cam acestia sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi cand te afli intr-o situatie de genul celei despre care am discutat. Tot ce trebuie sa intelegi este ca pe chitara vei canta ceea ce “auzi” in minte sau altfel spus, ceea ce percepi. Daca perceptia ta este gresit, cu siguranta rezultatul va fi acelasi si pe chitara.

Daca nu reusesti la ajungi la radacina problemei, situatia va fi destul de suparatoare, pentru ca de multe ori vei ajunge sa repeti  acelasi fragment de foarte multe ori, facand aceeasi greseala in continuu, fara sa-ti dai seama care este motivul pentru care gresesti, culminand intr-un final cu o concluzie de genul – “Nu sunt in stare sa cant o piesa simpla!”. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici pasii pe care i-am discutat si vei fi pe drumul cel bun.

Mult spor!

 

Marius

in: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori · tagged: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori

Post a Comment