“Nu pot executa acordul cu barre! Ce pot face?”

După cum bine ştii una dintre „încercările” pe care trebuie să le depăşească orice chitarist aflat la început de drum este execuţia acordului cu barre. Având în vedere că este un acord cu un grad ridicat de dificultate pentru un începător şi pentru că nu vrei să dureze o „veşnicie” până să poţi cânta piesele care conţin astfel de acorduri, aş vrea să-ţi dau câteva sfaturi pentru a-ţi veni în ajutor.

Însă, înainte de a discuta despre toate acestea aş vrea să avem ca şi punct de plecare problemele pe care le poţi întâmpina atunci când abordezi pentru prima oară acest acord.

Mulţi cred că este doar o chestiune de exerciţiu şi de timp pentru a reuşi să execute acest acord, însă ce te faci în momentul în care nu exersezi cum trebuie? În marea majoritate a cazurilor, cei care nu pot executa acest acord au senzaţia că nu apasă suficient de tare cu degetul arătător sau că apasă prea tare cu arătătorul şi nu apasă la fel de bine şi cu celelalte degete.

Cele două probleme se datorează unei folosire ineficiente a degetului mare pentru a echilibra forţele de apăsare. Atunci când ai senzaţia că nu apeşi suficient de tare cu degetul arătător, ceea ce se întâmplă de fapt este că nu oferi suport în apăsare (cu degetul mare) şi degetului arătător- toată forţa este orientată către celelalte degete. În cel de-al doilea caz, al apăsării prea tare cu degetul arătător, raportul de forţe este practic inversat – prea mult suport pentru degetul arătător în detrimentul celorlate degete.

Hai, în continuare să parcurgem paşii executării acordului cu barre.

Execuţia acordului cu barre

Să spunem că vrei să execuţi pe chitară acordul Fa major la fel ca în figura de mai jos

Paşii pe care ar trebui să-i urmezi ar fi:

  1. apasă cu degetul arătător pe coarda Mi (gros) pe nota Fa (poziţia 1)
  2. apasă cu degetul inelar pe coarda La, nota Do (poziţia 3)
  3. apasă cu degetul mic pe coarda Re, nota Fa (poziţia 4). Observă că în acest moment forţele de apăsare pentru cele 3 degete (arătător, mijlociu şi mic) şi degetul mare sunt egale şi orientate în sensuri opuse – degetul mare apasa contra degetelor de pe griff.
  4. apasă cu degetul mijlociu coarda Sol, nota La (poziţia 2)
  5. apasă cu baza degetului arătător corzile Mi şi Si pe notele Fa şi respectiv Do (poziţia 1). Atenţie!! Apăsarea cu baza degetului mare nu trebuie să modifice modul în care apeşi pentru primele 4 puncte enumerate. Ceea ce trebuie să faci este să extinzi forţa de apăsare şi spre baza degetului arătător, fără a o modifica în niciun fel pentru celelalte degete.

Aşadar, ce trebuie să reţii de aici este că reuşita în execuţia acordului cu barre depinde de modul în care îţi distribui forţa de apăsare.

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti poţi lăsa un comentariu pe site sau mă poţi contacta aici

Mult spor,

Marius Furduescu

 

Sursa foto charisjapan

in: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori · tagged: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori

13 comments

  1. Kiao.Lucrezi foarte frumos si asi fi interesata sa iau ore de la tine pt ca lucrezi bine si ai habar despre tot ceea ce faci si chiar o faci cu pasiune nu doar pentru bani sau mai stiu eu ce alte lucruri.Problema ar fi ca eu sunt din Timisoara si nu se poate dar daca ar fii sa vin pentru 3 saptamani(maxim) in bucuresti ai putea sa ma ajuti??si in astea 3 saptamani sa ne vedem vreo 2/3 ore pe zi,ca sa apuc si eu sa invat ceva.Stiu ca ar fii un efort destul de mare dar chiar vreau sa invat mai multe.Ideea e ca eu de aproximativ 2 ani cant la chitara dar am invatat singura si vreau sa stiu mai multe pentru ca am senzatia ca mai trebuie invatat destul.Asi vrea sa stiu daca ai putea sa-mi acorzi atata timp si daca esti dispus psihic.In caz ca vrei acest lucru si esti dispus astept un raspuns.(nu stiu cum asi putea vedea unde raspunzi dar sper sa gasesc).O seara minunata in continuare.Ramona

    • @ Ramona Ma bucur ca ti-a placut site-ul si ca informatia gasita iti este de folos. As vrea sa te felicit pentru pasiunea ta pentru chitara si iti multumesc ca ai apelat la mine pentru indrumare.
      In legatura cu lectiile de chitara, ti-am trimis un email pe adresa ta cu detalii.

      Mult spor,

      Marius Furduescu

      • Salut Marius ma numesc David si am o problema.Acum cateva luni m-am apucat de chitara si am luat ore de la un profesor .Dupa 2 luni din pacate parintii mei n-au mai avut bani sa imi plateasca profesorul asa ca am abandonat.Vroiam sa te intreb daca merita sa continui singur sa invat singur de pe internet sau daca ar trebui sa caut alta solutie, in orice caz nu vreau sa abandonez de tot si renunt la chitara

        • @Nofeelings
          Salut, sa stii ca nu este un capat de tara daca nu mai faci lectii cu un profesor, pentru ca te poti autoeduca. Eu sunt autodidact. Problema pe care o ai atunci cand inveti singur este ca totul dureaza mult mai mult si mai rau de atat iti este cam greu sa te autoevaluezi, dar nu imposibil. Cu multa vointa, rabdare si cu ajutorul lectiilor de pe internet s-ar putea sa reusesti. Totul depinde numai de tine. Nu uita ca un profesor va vedea intotdeauna ceea ce tu nu poti vedea, te va corecta unde gresesti si-ti va oferi un traseu bine definit in educare. Eu de toate aceste lucruri mi-am dat seama in ani de zile, in conditiile in care un profesor mi le-ar fi putut spune in cateva lectii. Dar pe vremea aceea nu exista internet si nici profesori nu prea erau, asa ca….

          Mult spor,

          Marius

  2. Salut Marius ma numesc Gabi am 12 ani si am o problema pe care cam multi chitaristi incepatori o au : AM DEGETELE SENSIBILE PENTRU CORZILE CHITAREI MELE !!!Cum pot sa imi obisnuiesc degetele cu durerea ? Multumesc !

    • Salut Gabi, cu totii avem degetele sensibile atunci cand vine vorba despre cantatul la instrumente cu coarde pentru prima oara. Eu m-am apucat sa cant la 13 ani si m-am confruntat cu aceeasi problema si cred ca abia dupa cateva luni de cantat a inceput sa mai scada durerea. Cred ca cel mai bun remediu impotriva durerii cauzate de corzi este sa ai o pasiune mare pentru instrument, astfel incat sa treci peste orice obstacol. Bineinteles ca un set de corzi cu tensiune light sau super light nu ar strica :). Nu mi-ai spus ce chitara ai si cat de veche este?

      Mult spor,

      Marius

      • Salut.Scuze ca nu am mai raspuns la comentariu Marius dar pentru 2-3 luni nu am mai avut Internet (NO MONEY) si acum am gasit un abonament mai ieftin la romtelecom ….. sa trec la subiect chitara am primit-o pe 24 Decembrie 2011 , am primit-o dezacordata ( o acordam cu un program pe calculator , un program super PROST) , peste 2 luni de utilizare mi s-a rupt o coarda a IV-a (nu stiu cum se numeste fiindca din septembrie ma duc la cursuri ) , chitara nu stiu cum se numeste , dar iti pot spune ce scrie pe cutie ” Guitar . Best rhythmic guitar. For students and guitar lovers , apoi scrie Item no ,831(39″)Guitar … Multumesc MUUUUULT 🙂 !!!

  3. am uitat sa spun chitara mea nu e nu stiu ce chitara a costat decat 250 ron din acte am scos eu de la parinti (nu au bani mama invatatoare & tatal preot )

  4. Salut , MARIUS .Ieri am tot cautat pe internet chitara mea si am aflat modelul … modelul este “Classical Guitar (CG831)”

  5. buna ziua,ce inseamna 3m?(semiton?)
    cum reusesc sa iau acordul A2 si C#minor,
    multumesc mult!

  6. Salut,mi am luat o toba individuala,bete de tobe Carmine Appice signature si o chitara Squier John5,ampl.Mustang 2,efect de chitara Boss flanger 3.Intrebarea e urmatoare,cum pot sau de ce ma pot ajuta sa inregistrez si sa pun cap la cap o melodie,cu ajutorul calculatorului.? cu ajutorul tobei vreau sa fac un solo,apoi sa ma acompaniez cu chitara si dupa vocea.Am compus un text si am o idee despre muzica cum va suna..intro la tobe va fi ceva gen The Cure-hanging garden,plus acorduri de chitara cu efect flanger…cu ce program pot fiecare instrument inregistra sampleuri si dupa care sa le montez,am o creativitate mare si doresc sa compun 5 piese cu ajutorul chiatri amplificatorului,efectelor si nu in ultimul rand voce si toba individuala Gretsch premier.Toate cele bune.

    • Salut Alexandru,

      Pentru a inregistra ai nevoie:
      1. in primul rand de un program de editare audio precum Cubase (eu pe acesta il folosesc), Pro Tools, Reason, Logic Pro, Sonar.
      2.Avand in vedere ca amplificatorul tau nu poate fi conectat la programele de editare audio, ai putea folosi Guitar Rig de la Native Instruments sau Amplitube de la Ikmultimedia. Pentru aceste programe ai nevoie de o placa audio decenta (m-audio, focusrite, Emu, etc.) cu drivere ASIO.
      3.Premierul Gretsch cred ca l-ai cam luat degeaba, pentru ca nu poti face mai nimic cu el (decat doar daca planuiesti sa mergi la urat de Sarbatori). Toba respectiva face parte dintre-un set de tobe mult mai mare. Pentru inregistrarea tobelor poti folosi sample-uri de la beta monkey.
      4.Pentru inregistrarea vocilor ai nevoie de un microfon profesional si de un preamp care trebuie legat la placa audio (in cazul in care placa audio nu are preamp incorporat).

      Mult succes!

      Marius

Post a Comment