Despre lectiile de chitara


Salut! Sunt Marius Furduescu si sunt profesor de chitara in Bucuresti.

Oamenii pot fi atrasi de chitara in feluri diferite. Pot avea prieteni care sa cante la chitara, poate cineva din familie canta sau pur si simplu au fost la un concert si asta le-a facut un clic; i-a facut sa-si doreasca sa invete sa cante la acest instrument, sa poata canta anumite piese sau sa doreasca sa-si infiinteze prima trupa.

Chitara are foarte multe dimensiuni, asa ca poti sa-ti doresti sa devii un guitar virtuoso sau poate vrei sa te deconectezi dupa o zi de munca sau de scoala, important este sa te simti bine si sa faci ceea ce-ti place la chitara.

Ceea ce ma face pe mine sa fiu recunoscator in fiecare zi ca am sansa sa fiu profesor de chitara este sa vad sentimentul acela de satisfactie pe care il are fiecare elev in parte atunci cand reuseste sa cante prima piesa pe chitara sau o piesa la care a lucrat foarte mult timp sau cand reuseste sa improvizeze pe chitara pentru prima oara. Atunci cand pastrezi aceasta bucurie si placere de a canta, tehnicile si teoria muzicii devin doar niste “instrumente” care te pot ajuta sa te dezvolti si mai mult.

In josul paginii ai cateva video-uri cu o parte din elevii mei facand ceea ce le place cel mai mult - sa cante piesele preferate.Ce facem la lectii


Primele lectii sunt intotdeauna dedicate felului in care iti pozitionezi mainile pe chitara, cum se apasa si cat de tare se apasa corzile pe taste, apoi cum se ciupeste si care este pozitia corecta a penei de chitara in mana. 

Pe langa aspectele ce tin de tehnica, discutam si despre felul in care sunt asezate notele pe griff-ul chitarei si te invat strategii simple si eficiente pentru a invata notele pe chitara.

Vom alege impreuna 10 dintre piesele tale preferate si vom incepe sa le studiem. In functie de stilul muzical pe care vrei sa-l abordezi, vom avea astfel ocazia (prin aceste piese) sa studiem tehnicile specifice stilului.

Pe masura ce miscarile tale devin mai sigure, incepem introducerea tehnicilor mai avansate de chitara si bineinteles piese cu o dificultate mai ridicata, pentru a putea pune in aplicare tehnicile respective.

Repertoriu de piese sau improvizatieDaca esti interesat de formarea unui repertoriu de piese, focusul este intotdeauna pe executia cat mai aproape de original a piesei respective – atat din punctul de vedere al tehnicii, ritmului, cat si “phrasing” general.

Pentru cei interesati de improvizatie, vom discuta despre ce abilitati trebuie sa-ti dezvolti pentru a putea improviza si despre felul in care anumite notiuni de teorie muzicala se pot aplica pe chitara si cum le poti folosi pentru a-ti crea propriile solo-uri.

4 lectii de 60 minute

Ron360

4 lectii de 90 minute

ron500

4 lectii de 120 minute

Ron620


De ce este important sa faci lectii de chitara cu un profesor


Cu ani in urma, sa inveti sa canti la chitara electrica era foarte dificil, deoarece nu existau profesori specializati si nici materiale pe care sa le studiezi.

A
sa ca, singura modalitate ramasa la indemana era sa inveti cateva notiuni de baza de la cineva mai experimentat decat tine (acorduri simple, note pe chitara)  si apoi sa inveti singur din piesele preferate, incercand sa copiezi ceea ce auzeai pe discuri, casete sau orice material audio.

Insa, odata cu aparitia lectiilor video (intial pe DVD-uri si mai apoi pe youtube.com) procesul de invatare s-a schimbat fundamental. Deodata, au aparut foarte multe metode de chitara, profesori care te puteau invata absolut orice. Nimic mai avantajos de atat, nu-i asa?


De ce a fi autodidact nu este cea mai buna varianta pe care sa o alegi


Principala problema cu lectiile video sau invatatul din tabulaturi nu este calitatea informatiei, ci lipsa de feedback. Atunci cand te uiti la un video si vezi pe cineva cantand, persoana care iti demonstreaza o anumita piesa sau tehnica nu cunoaste nivelul abilitatilor tale pe chitara sau cat de bine poti executa tehnica respectiva, adica nu-ti poate oferi feedback cu privire la ceea ce canti.

Nu de putine ori am avut elevi care au venit la mine dupa luni de cantat dupa video-uri sau tabulaturi si care acumulasera foarte multe probleme de tehnica pornind de la asezarea mainilor pe chitara si pana la executie.

Si eu am fost exact in aceeasi situatie, am invatat sa cant fara profesor si incercam sa aproximez pe chitara ceea ce auzeam pe casete si CD-uri. Si de foarte multe ori a trebuit sa-mi schimb total tehnica pentru ca acumulam, fara sa-mi dau seama, foarte multe greseli de tehnica care imi limitau progresul.

Insa, in timp am invatat sa-mi observ greselile si sa le indrept inainte sa devina un obicei. Dar pentru asta am avut nevoie de foarte multa rabdare si vointa pentru a merge mai departe.

Nu vreau sa spun ca nu ai putea reusi sa inveti singur sa canti la chitara, insa crede-ma cand iti spun ca un profesor poate observa si corecta greseli de tehnica in cateva zeci de minute, lucru care tie ti-ar putea lua cateva zile, saptamani sau luni doar ca sa-ti dai seama ca faci ceva gresit.

Video-uri Elevi The-Guitar.ro