Cântatul la chitară şi tensiunea în muşchi

Una dintre întrebările pe care le-am primit legate de schimbarea rapidă a acordurilor a fost – “Ce tehnici pot aplica pentru a înlătura durerea în mâini pe care o resimt atunci când am de cântat piese lungi care conţin acorduri?”

Răspunsul pe care ţi-l voi oferi se aplică şi pentru situaţiile în care resimţi durere în mâini atunci când vrei să cânţi pasaje rapide pe chitară sau când în ciuda faptului că tu ai chitara acordată, atunci când apeşi pe diferite pozitii, sună fals (dezacordat).

Pentru toate aceste probleme există un singur răspuns : Reducerea tensionării mușchilor.

Mulţi dintre cei care abordează acordurile pentru prima oară, consideră că pentru a le putea executa corect, cheia este să apese pur şi simplu mai tare sau dacă unul dintre degete nu apăsa corect, creează o tensiune suplimentară şi pentru celelalte degete pentru a-l putea apăsa pe cel dorit. În contextul unei piese lungi de câteva minute, acest lucru se traduce în oboseală în mâini şi durere în vârful degetelor.

Aşa cum ţi-am subliniat în articolul “Schimbarea rapidă a acordurilor” este foarte important să “echilibrezi” gâtul chitarei cu două puncte de sprijin cu forţe contrare. Acest lucru îţi va permite relaxarea degetelor.

Poziţionarea şi forţa de apăsare a degetului mare este decisivă, deoarece el poate prelua foarte mult din tensiunea pe care o pot acumula celelalte degete. Dacă unul dintre degete nu apasă cum trebuie, tot ce trebuie să faci este doar să modifici puţin poziţia degetului mare înspre degetul care nu apasă cum trebuie.

Aşadar, nu este nevoie să apeşi mai tare cu un deget, când poţi împărţi tensiunea la doi împreună cu degetul mare.

O altă situaţie, diferită de cea prezentată mai devreme, care poate provoca neplăceri este atunci când apăsăm pur şi simplu prea tare pe corzi şi acordurile încep să sune fals.

Ceea ce trebuie să ai în vedere este că atunci când apeşi corzile mai tare pe poziţii, sunetul se va modifica. Pentru a avea o înălţime corectă a sunetelor trebuie doar să pui în contact coarda cu tasta. Aşa cum nu batem un cui cu un baros, nici în cazul chitarei nu trebuie să apăsăm prea tare pe corzi.

Cum orice învăţ are şi dezvăţ, aş vrea să iei chitara în mână şi să execuţi un acord, oricare vrei tu. Din acea poziţie, încearcă să slăbeşti uşor şi simultan forţa cu care apeşi pe griff până la momentul în care începi să faci muting. De acolo poţi începe să apeşi din nou foarte uşor, până ce sunetele se aud clar din nou. Cheia este să exersezi, până ce devine « a doua natură ».

 

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

in: Lectii de chitara pentru incepatori · tagged: Lectii de chitara pentru incepatori

2 comments

  1. Salutare Marius,

    Am si eu o problema asemanatoare.Dupa cum stii,eu am trecut de mult de perioada cand invatam acordurile de baza.Acum,cand cant foarte mult folosind acorduri cu barre,la cantarile lungi,simt o oarecare durere la sfarsit si intre piese.Este normal,sau gresesc eu undeva si ar trebui sa modific ceva?

    Astept un raspuns 😀
    PS:In rubrica unde se scrie commentul nu pot sa vad literele mici,pe toate le scrie mari asa ca sunt nevoit sa scriu in WordPad si apoi sa copiez.Poti remedia cumva?:D

    Salutari,

    oZz

    • @oZz Salut Razvan, iti sugerez sa-ti schimbi pozitia degetului mare pe gatul chitarei, pana ce gasesti pozitia in care simti tensiunea musculara cea mai mica. La fel, nu apasa mai tare cu degetele pe griff, ci transfera forta de apasare catre degetul mare. Daca ar fi sa compari cele 2 forte ar trebui sa fie in felul urmator: forta cu care apesi degetele pe griff trebuie sa fie mult mai mica decat cea de apasare a degetului mare pe gat.

      O alta explicatie ar fi ca exerciti o forta de apasare mai mare decat ar trebui. Urmeaza exercitiul din articol legat de forta de apasare.

      Mult spor,

      Marius Furduescu

Post a Comment