Lectii de chitara cu un profesor vs lectii de chitara de pe youtube

Pe vremea cand am inceput eu sa cant la chitara, la mine in oras nu erau profesori de la care sa iau lectii de chitara. Asa ca, m-am apucat sa invat singur bazandu-ma doar pe cateva acorduri scrise pe o hartie si sfaturile pe care le primeam de la chitaristii mai experimentati. Procesul de invatare a fost greoi si lung, insa am avut multe satisfactii.

Astazi lucrurile sunt mult mai simple pentru cei care vor sa invete sa cante fara sa ia lectii de chitara cu un profesor, pentru ca au ca si sursa de informare internetul. Youtube reprezinta una dintre resursele cele mai accesate, oferind foarte multe video-uri demonstrative si tutoriale, insa este oare cea mai buna optiune pentru o persoana care pune mana pe chitara pentru prima oara ?

Invata sa mergi inainte sa alergi

Principala problema in a invata sa canti la chitara folosind youtube, DVD-uri sau chiar carti este ca nu stii niciodata daca informatia prezentata este aplicabila pentru situatia ta si nivelul abilitatilor tale. Cateodata, chiar daca vei gasi diferite lectii de chitara care sa ti se para interesante, exista posibilitatea sa nu inveti in ordinea in care trebuie ( exemplu: nu poti sa inveti acordurile pe chitara fara sa cunosti notele pe griff sau ordinea lor). De asemenea, autorul respectivei lectii de chitara nu cunoaste nivelul tau de expertiza si nici nu-ti poate da sfaturi personalizate.

Invata sa canti corect la chitara

Esti sigur ca persoana care prezinta lectia de chitara sau tutorialul pe youtube iti va oferi informatia cea mai corecta si in modul cel mai eficient? Faptul ca vezi o demonstratie a unei anumite tehnici pe chitara, nu inseamna neaparat ca-ti va iesi la fel. Avand in vedere faptul ca principala problema a incepatorilor este lipsa de dexteritate si neacordarea importantei cuvenite acestui aspect, indrumarea unui profersor de chitara este vitala intr-o astfel de situatie.

Daca iei lectii de chitara de la un profesor specializat vei invata de la inceput sa canti corect la chitara, pentru ca nimic nu este mai frustrant decat incercarea de a-ti corecta tehnicile invatate gresit de-a lungul timpului.

Dificultate in evaluarea proprie

Poate una dintre cele mai importante distinctii intre a lua lectii de chitara de pe youtube sau cu un profesor este ca nu beneficiezi de o evaluare corecta a abilitatilor tale. Un profesor are dezvoltata abilitatea de a observa si de a corecta lucruri carora tu nu le-ai acordat importanta sau nu le-ai observat si care iti ingreuneaza progresul.

Invata cum sa exersezi la chitara si cum sa-ti monitorizezi progresul

Este foarte important sa stii sa exersezi la chitara si sa ai un program stabilit in acest sens, pentru ca simplul fapt ca iei lectii de chitara nu este de ajuns pentru a deveni un chitarist bun. Cheia reusitei este exersarea constanta monitorizata atent.

De foarte multe ori dificultatea in evaluarea personala dublata de lipsa de experienta iti pot ingreuna dezvoltarea unui program de exersare eficient. Chiar daca internetul este plin de exercitii pentru chitara, s-ar putea ca acestea sa nu ti se potriveasca sau sa nu stii sa-ti monitorizezi progresul.

Avantajul de a lua lectii de chitara cu un profesor este ca vei beneficia de un program personalizat de exersare care va cuprinde strict acele elemente care te vor ajuta sa devii un chitarist mai bun.

Descopera ce sta in spatele unor simple acorduri

Pentru a ajunge un chitarist bun sau pentru a intelege mai bine solo-urile chitaristilor tai preferati ai nevoie si de o cunoastere riguroasa a componentelor care ajuta la crearea muzicii. Simpla invatare din tabulaturi sau din video-uri a unor piese sau solo-uri nu te vor ajuta sa te dezvolti ca si viitor compozitor de piese sau de solo-uri. Abia in momentul in care vei sti ce sta in spatele acelor  “pozitii pe chitara”, vei putea si tu la randul tau sa creezi piese sau solo-uri.

Stai motivat si obtine suportul de care ai nevoie

Pe parcursul procesului de invatare vor fi si situatii in care te vei simti blocat, dezamagit sau chiar lipsit de motivatie. Un profesor bun de chitara iti va fi intotdeauna alaturi sa-ti reaminteasca cat de importanta este pentru tine creativitatea si pasiunea pentru muzica si sa-ti ofere indrumarea de care ai nevoie pentru a trece cu bine peste momentele mai dificile.

 

Mult spor,

Marius Furduescu