Cât de mult trebuie să exersez la chitară?

838290_90005284În cazul în care te-ai întrebat vreodată cât de mult timp ar trebui să exersezi la chitară, a fost probabil din cauza faptului că timpul pe care l-ai petrecut exersând nu a fost suficient pentru a-ţi îndeplini scopurile ca şi chitarist. Situaţia devine şi mai frustrantă atunci când întrebi un alt chitarist care îţi spune că trebuie să exersezi cel puţin numărul X de ore/zi pentru a deveni un chitarist de excepţie, şi nu dispui de acest timp.
Adevărul este că nu există o durată fixă de timp pentru a exersa la chitară cu scopul de a obţine cele mai bune rezultate. În loc de un sfat de genul – “Repetă cât poţi de mult şi apoi încă puţin!” – vreau să-ţi fac câteva sugestii care sper să-ţi schimbe modul în care abordezi exersatul la chitară. Acest lucru te va ajuta să progresezi mai rapid indiferent de timpul pe care îl ai la dispoziţie.
În continuare o să-ţi prezint 2 abordări mai eficiente care să-ţi permită să maximizezi timpul pe care-l petreci exersând la chitară:

  1. Cei mai mulţi consideră că trebuie să treacă prin toate etapele sesiunii de exersat la chitară într-o singură durată de timp şi devine foarte frustrant pentru ei când nu găsesc 1 oră sau 2 pentru a exersa la chitară. O soluţie mai eficientă ar fi să exerseze în mai multe sesiuni de 15-20 de minute distribuite pe parcursul zilei. Este mult mai uşor să găseşti 15-20 de minute neîntrerupte, decât 1, 2 sau chiar 3 ore legate. De exemplu: dacă tai cu 10 minute timpul de stat pe telefonul mobil, te duci la culcare cu 10 minute mai târziu şi te trezeşti cu 10 minute mai devreme, deja ai 30 de minute câştigate pentru a exersa la chitară. Dacă îţi vei verifica puţin programul dintr-o zi, vei fi uimit câte calupuri de 15-20 de minute ai fi putut salva şi ţi-ai fi putut petrece timpul respectiv cântând la chitară. Partea frumoasă este că pe parcursul unei zile, astfel de sesiuni de câte 15-20 de minute se adună şi astfel ajungi la 1, 2 sau chiar 3 ore de exersat.
  2. Profită de perioada de timp în care nu ai chitara la îndemână. Poţi face foarte multe lucruri legate de chitară atunci când eşti în drum spre serviciu, şcoală sau eşti în pauză la şcoală sau la locul de muncă. Astfel îţi poţi revizui teoria muzicală, poţi face exerciţii de auz muzical, poţi citi articole despre chitară, îţi poţi face “planul de bătaie” pentru urmatoarea sesiune de exersat la chitară, te poţi gândi la noi metode prin care să eficientizezi sesiunile de exersat. Aşadar, chiar dacă nu ai chitara la tine, asta nu inseamnă că nu poţi face lucruri legate de chitară.

De multe ori am fost întrebat care este timpul necesar de a exersa la chitară pentru a deveni un chitarist bun într-un timp cât mai scurt de timp. Din păcate, nu există un răspuns scurt şi rapid la această întrebare, de genul – “Repetă X ore/zi şi vei deveni un chitarist foarte bun”. Însă, există 3 lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a fi pe drumul cel bun:

  1. Pentru a putea vedea un progres consistent şi măsurabil, ar trebui să încerci să exersezi la chitară cel puţin 1 oră/zi timp de 5-6 zile/săptămână. După cum ai putut citi mai sus, 1 oră cumulată de exersat pe zi este un obiectiv destul de realist, chiar şi cu cel mai încărcat program.
  2. Încearcă să găseşti modul prin care poţi exersa cel mai eficient la chitară, astfel încât să obţii maxim de rezultat într-un timp mai scurt.
  3. Dacă reuşeşti să bifezi primele două poziţii (1.exersează cel puţin 1 oră/zi şi 2.încearcă să exersezi cât mai eficient), orice timp suplimentar pe care îl poţi adăuga devine un fel de “bonus”. Cu alte cuvinte, dacă deja obţii un progres ţinând cont de ceea ce am discutat deja şi apoi la un moment dat reuşeşti să-ţi aranjezi programul în aşa fel încât să poţi exersa mai mult la chitară, progresul tău va fi chiar mai rapid.

Întotdeauna ar trebui să ai în vedere faptul că nu “cantitatea” de timp contează, ci “calitatea” – şi anume felul în care îţi petreci timpul de exersat la chitară.

Mult spor!

Marius Furduescu

in: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori, Lectii de chitara pentru nivel mediu · tagged: Featured articles, Lectii de chitara pentru incepatori, Lectii de chitara pentru nivel mediu

Post a Comment