Tehnica de tapping – Partea 2

Dacă în prima parte am vorbit despre cele două tehnici care stau la baza tapping-ului – hammer-on şi pull-off – în articolul de astăzi, înscris tot în categoria lectii de chitara pentru nivel mediu, aş vrea să mergem mai departe şi să facem primii paşi în tehnica de tapping.

Alături de hammer-on şi de pull-off, tapping-ul este tot o tehnică de legato folosită în situaţia în care nu poţi executa anumite note din cauza distanţei prea mari până la acestea.

Spre exemplu, ai de executat notele din arpegiul Sol major (Sol, Si, Re) pe coarda Mi subţire.

http://the-guitar.roNotele Sol şi Si (poziţiile 3 şi 7) le vei putea executa cu degetele arătător şi inelar, însă nota Re de pe coarda Mi (poziţia 10) este mult prea departe pentru a putea fi executată cu unul dintre degetele de la mâna stângă. În acest caz te vei folosi de degetul mijlociu de la mâna dreaptă.

Atenţie! Simpla apăsare cu degetul mijlociu de la mâna dreaptă pe poziţia 10 nu va genera vibrarea corzii. La fel ca şi în cazul tehnicii de hammer-on, secretul constă în viteza de apăsare şi nu doar în forţa de apăsare. În momentul în care degetul mijlociu de la mâna dreaptă apasă cu viteză pe poziţie, coarda va fi “lovită” de tastă, generând astfel vibrarea acesteia.

Pentru a repeta succesiunea de note nu este nevoie să ciupeşti din nou coarda Mi, ci vei executa un pull-off cu degetul cu care ai făcut tapping, ca şi cum ai “agăţa”  coarda în momentul ridicării degetului. Astfel, vei avea următoarea secvenţă :

În continuare aş vrea să-ţi ofer câteva exemple de tapping pe care să le exersezi.

 

  1. Exemplul 1 de tapping folosind notele arpegiului La minor (La, Do, Mi)

Exemplu Tapping TPP de Marius Furduescu

  1. Exemplul 2 de tapping folosind notele din arpegiul La minor

Exemplu Tapping TPH de Marius Furduescu

  1. Exemplul 3 de tapping folosind notele din arpegiul La minor

Exemplu Tapping TPPTPH de Marius Furduescu

  1. Tapping folosind notele din Mi mixolidian

Exemplu Tapping Mi Mixolidian de Marius Furduescu

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti poţi lăsa un comentariu pe site sau mă poţi contacta aici.

Mult spor,

Marius Furduescu

in: Lectii de chitara pentru nivel mediu · tagged: Lectii de chitara pentru nivel mediu

6 comments

  1. Salut Marius,
    Foarte bune articolele despre tehnica de tapping (ca toate celelalte de altfel).
    Voiam sa te anunt (cu intarzie ce’i drept) ca mi’am luat chitara. Mi’am luat un Ibanez din seris GSA + amplificator la el…am luat’o cam cu vreo 3 saptamani in urma si am inceput sa ma obisnuesc cu ea si pot spune ca sunt foarte incantat de ea…(poate mai tarziu o sa’i fac niste modificari, pe la doze, etc…sa’mi pun amprenta mai bine asupra ei:)) ).
    As vrea sa’ti multumesc pentru sfaturile pe care mi le’ai dat si sa te felicit inca o data…ce faci aici pe site e o treaba extraordinara:). Ce n’as fi dat eu acum 2 ani pentru un site ca al tau de unde sa invat… .
    Anyway, multumesc mult si succes in continuare…
    La cat mai multe articole!!!
    Dan

    • @danny Felicitari pentru noua ta achizitie! Mult spor la cantat si ma bucur ca site-ul reprezinta o buna sursa de informare pentru tine. Daca te intereseaza sa detaliez mai multe despre un anumit subiect, imi poti sugera si vedem in ce masura te pot ajuta.

      Mult spor!

      Marius Furduescu

  2. Salut Marius.Revin pt a-ti face o cerere:As vrea un articol despre amplificator vs software de amplificare.Nu ma pricep nici la una nici la alta si as vrea sa stiu ce imi trebuie sa cant la chitara cu un software.Multumesc tare mult pt articolul cu penele de chitara;)

    • Salut, ma bucur ca ti-a fost de folos articolul despre pene. Cat despre subiectul amplificator vs simulator de amplificare, l-am pus deja pe lista. Multumesc pentru sugestie!

      Marius

  3. Ceau…a fost foarte folositor articolul;)…Dar am o propunere…Urmatoarele lecti in loc sa scri…mai bine te-ai filma si ai pune doar filmarea;)

    • @SlashJunior Salut, ma bucur ca ti-a fost de folos articolul. Ma gandesc si eu ca pe viitor sa adaug si video la unele lectii, insa mai dureaza putin pana ma pun la punct cu aparatura video.

      Mult spor,

      Marius

Post a Comment