4 sfaturi pentru schimbarea rapidă a acordurilor

Dacă într-unul din articolele din seria “Cum se compune o piesă” ţi-am explicat cum se formează acordurile şi cum le poţi memora mai uşor, astăzi m-am gândit să merg puţin mai departe şi să abordez un subiect mai delicat pentru mulţi chitarişti, poate chiar şi pentru tine – schimbarea rapidă dintr-un acord în altul.

Subiectul este delicat, pentru că sunt sigur că de multe ori ţi s-a întâmplat să renunţi să mai cânţi o piesă, din simplul fapt că, în ciuda tuturor eforturilor tale, nu ai reuşit să schimbi acordurile fără să te opreşti din cântat sau fără să cânţi ritmul pe corzi libere, pentru a avea timp să faci trecerea.

Este adevărat că pentru a ajunge să faci trecerea rapidă dintr-un acord în altul ai nevoie de exerciţiu, însă ceea ce vreau să-ţi subliniez este că nu orice fel de exerciţiu te va ajuta. Faptul că tu încerci să treci de mai multe ori dintr-un acord într-altul, fără să ai o anumită « strategie », rezultatele vor întârzia să apară.

Aceastea fiind spuse, hai să trecem la treabă şi să-ţi dau 4 sfaturi care îţi vor uşura schimbarea acordurilor şi pe care dacă le exersezi întocmai, îţi garantez că vei cânta din nou acele piese puse deoparte.

  • În primul rând trebuie să ai unul sau două puncte de sprijin pe gâtul chitarei care să exercite forţe de apăsare contrare. În felul acesta îţi vei asigura o mişcare mult mai uşoară a degetelor.

Ca să subliniez importanţa punctului de sprijin, ia chitara în mână şi execută orice gamă sau exerciţiu care să implice toate degetele de la mână fără să ai pus degetul mare pe gâtul chitarei şi vei observa că degetele se vor mişca haotic şi fără siguranţă.

Aşadar, prima condiţie în executarea cu succes a schimbării de acorduri este să ai punct de sprijin şi nu o simplă zona de contact cu gâtul chitarei.

Pentru mine, cele două puncte de sprijin sunt localizate la degetul mare şi la baza degetului arătător. Astfel, forţa de apăsare a degetului mare este orientată în faţă, iar forţa de apăsare de la baza degetului arătător este înspre mine. În acest fel îmi creez senzaţia că ţin gâtul chitarei în balans.

  • Este ineficient să pui degetele progresiv pe corzi. În acordul Do major, ar însemna să pui întâi degetul arătător pe coarda Si, mijlociul pe coarda Re şi apoi inelarul pe coarda La.

Exerciţiu : Ia din nou chitara şi exersează în felul următor : din poziţia acordului Do major, încearcă să desprinzi uşor degetele de griff fără să le modifici poziţia, apoi revino cu ele pe griff. În cazul în care îţi este dificil să le păstrezi în aceeaşi poziţie atunci când le desprinzi, încearcă să apeşi mai tare cu degetul mare pe gât, însă fără să pui din nou degetele pe griff. Vei observa că astfel, degetele vor rămâne în poziţia pe care o aveai înainte de desprindere.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum de alţi chitarişti schimbă acordurile atât de repede ? – Răspunsul este că majoritatea formează acordurile întâi “în aer” şi apoi apăsă cu degetele pe grif, pentru că dacă ar pune degetele progresiv, ar pierde timp.

  • Dacă ai poziţii ale degetelor în comun între fiecare 2 acorduri, nu le ridica, transformă-le în puncte de sprijin pentru a putea trece mai repede în celălalt acord.

Dacă tot ai rămas cu chitara în mâna de la exerciţiul anterior, încearcă de data asta să faci un acord La minor pe poziţiile 1 şi 2 şi apoi un Do major în poziţiile 1-3. După cum observi, degetul arătător şi cel mijlociu nu-şi modifică poziţia. Doar degetul inelar se mută de pe coarda Sol, pe coarda La. Atenţie !!! În acest caz, pentru a câştiga timp, lasă degetele arătător şi mijlociu pe notele Do şi Mi, mută forţa de apăsare şi pe aceste degete şi apoi schimbă repede degetul inelar pe coarda La.

  • Dacă nu ai poziţii ale degetelor în comun cu alte acorduri, exersează “drumul” fiecărui deget în parte şi apoi exersează pornirea simultană a acestora.

Pe chitara ta, încearcă să treci din Do major în Sol major (ambele executate în zona poziţiilor 1-3). Din Do major, degetul arătător va pleca de pe coarda Si pe coarda La; degetul mijlociu va merge de pe Sol pe Mi gros, iar degetul inelar va coborî de pe Sol pe coarda Mi subţire.

Foarte important !!! Observă că degetele arătător şi mijlociu, păstrează aceeaşi poziţie, mă refer la faptul că degetul arătător este mai cobarât faţă de degetul mijlociu, atât în Do major cât şi în Sol major. De aici, rezultă că atunci când te desprinzi din Do major, trebuie doar să cobori “în aer” degetul inelar, păstrând poziţia celorlalte două degete (arătătorul ţinut mai jos faţă de mijlociu) şi roteşte mâna din încheietură.

Exersează ceea ce am discutat mai sus şi-ţi garantez că îţi vei îmbunătăţi schimbarea acordurilor.

 

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

*Acest articol l-am publicat iniţial pe site-ul lecţii de chitară.ro

in: Lectii de chitara pentru incepatori · tagged: Lectii de chitara pentru incepatori

Post a Comment