Alegerea chitarei potrivite

După ce am discutat despre motivele care te fac să te apuci de studierea chitarei, a venit timpul să discutăm şi despre tipul de chitară pe care îl vei folosi. Nimănui nu-i place să cânte pe o chitară nepotrivită, iar cum la început nu ai nevoie de prea multe obstacole în calea ta, aş vrea să acorzi destul de multă importanţă acestui aspect.

Aş vrea să-ţi subliniez încă o dată că alegerea tipului potrivit de chitară este foarte importantă. Am întâlnit multe persoane care au dorit să cânte pe chitară electrică, însă şi-au cumpărat sau li s-a oferit cadou o chitară acustică sau clasică, pe considerentul că ordinea cronologică de învăţare a instrumentelor este: chitară acustică sau clasică şi abia apoi electrică. Nimic mai greşit! Cele 3 instrumente sunt total diferite şi sunt folosite în stiluri muzicale diferite.

Rezultatul a fost de cele mai multe ori următorul – pierderea interesului faţă de chitară, din simplul fapt că nivelul abilitaţilor la început este considerat a fi dat de calitatea instrumentului. Vei râde, însă am întâlnit multe persoane care consideră că o piesă, riff, etc., nu sună bine, pentru că nu este cantată pe aceeaşi chitară ca şi a artistului care a înregistrat iniţial acea piesă. Şi eu, personal, când aveam 13 ani, credeam că voi cânta mult mai bine, dacă aş avea Gibsonul pe care cânta Slash.

Aşadar, alegerea chitarei potrivite nu este doar importantă, ci şi necesară, aşa cum am subliniat mai sus.

Electrică, acustică sau clasică ?

Eternă întrebare a celor aflaţi la început de drum – Ce chitara să-mi cumpăr ? Nimic mai simplu!

Întrebarea pe care ar trebui, de fapt, să ţi-o pui este – Ce ai vrea să poţi cânta la chitară?, pentru că motivul pentru care vrei să te apuci de studiul chitarei este de cele mai multe ori legat de faptul că ai văzut pe cineva cântând la chitară (poate fi un prieten sau artistul tău preferat) şi ai dori şi tu să poţi cânta la fel.

Cele 3 tipuri de chitare (acustică, clasică, electrică) au întrebuinţări diferite : chitara electrică este folosită predominat în muzică rock, metal, blues, etc., chitara acustică în muzică pop, folk şi uneori în rock, iar chitara clasică, în muzica clasică.

În funcţie de preferinţele tale muzicale şi de scopurile tale, trebuie să faci una dintre alegeri.

În cazul multor persoane, prima chitară cumpărată a fost o chitară acustică sau clasică, deşi dorinţa se îndrepta spre o chitară electrică. Motivul invocat avea de-a face printre altele şi cu neîncrederea în persistenta interesului faţă de chitară. Nimic mai adevărat! Dacă nu eşti hotărât să investeşti timp şi energie pentru a exersa, chiar şi pentru nivel de hobby, o chitară electrică este într-adevăr o investiţie prea mare.

Însă, dacă tot ceea ce visezi este să cânţi la chitara şi eşti dispus să munceşti oricât pentru a putea cânta piesele preferate sau de a compune, o investiţie iniţială într-o chitară acustică şi abia apoi într-o chitară electrică, nu are sens din punct de vedere financiar.

Aşadar, alegerea unei chitare trebuie întotdeauna să coincidă cu scopul tău, adică – ce vrei să poţi cânta la o chitară.

 

 

Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

in: Chitare si accesorii · tagged: Chitare si accesorii

9 comments

  1. Salut Marius,

    Felicitari pentru noul tau articol.Este foarte util si stiu ca multi au trecut prin asta,si inca mai trec,asa ca felicitari pentru faptul ca vrei ca acei incepatori sa nu se loveasca de aceasta intrebare si sa stea cu ea ani de zile,ci le dai posibilitatea de a se documenta si de a face alegerea potrivita cat mai repede 😀
    Eu iti urez succes in continuare,si daca vei avea vreodata nevoie de ajutorul meu,cu orice,sunt aici 🙂

    Salutari,

    oZz

    • @oZz Salut, ma bucur ca ti-a placut articolul si multumesc pentru disponibilitate! Asa cum spuneai si tu – este foarte important sa ai informatii disponibile, mai ales atunci cand esti la inceput. Si eu cand eram la inceput mi-as fi dorit sa am macar 5% din informatia disponibila astazi. Insa, erau alte vremuri si a trebuit sa ma descurc altfel.

      Mult spor,

      Marius Furduescu

      • Salut Marius,
        Ma numesc Dan si am 14 ani. De cand eram mic visam sa cant si eu la chitara electrica, deoarece ascultam solo-urile trupei Cargo si ramaneam fascinat. Acum un an si jumatate am fost si mi-am cumparat un Stagg acustic. De abia intram in “lumea muzicii” si habar nu aveam ce chitara sa-mi cumpar, asa ca m-am bazat pe tata (care a cantat si el la chitara clasica in “anii lui de glorie”) si mi-am cumparat chitara. Am facut cateva ore particulare , iar dupa 2 luni am iesit mai “geniu” decat am intrat. Nu stiam decat 2 acorduri un Sol si Un La, m-am izbit si de problemea cu durerea degetelor si am renuntat la chitara. Dupa cateva luni m-am apucat iar, de data aceasta singur, invatand de pe internet, si cu mandrie pot spune ca am ajuns destul de departe. Barre-urile si acordurile nu erau de ajuns asa ca am trecut la note si solo-uri. Totul a mers excelent si cu timpul am inceput sa invat si putina teorie tot singur (stii cum e…mai auzi un sfat de colo, un solo de colo..). Asa ca am inceput sa tanjesc dupa o chitara electrica. Dar cum tatal meu invatase pe clasica, s-a intampla exact cum ai spus tu, adica am primit raspunsul : “invata intai pe acustica si apoi vorbim de elctrica”. Dar eu imi doresc mult electrica, iar OZz stie cel mai bine, pentru ca el m-a ajutat sa ajung aici, mi-a dat sfaturi si ma ascultat. Deci…mi-am gasit chitara(doream un Ibanez pentru ca eu si ozz suntem mari fani ai acestei firme, care e de altfel printre cele mai bune),un HARLEY BENTON HBST…si as dori sa-mi spui si mie ce crezi despre chitara aceasta…Eu am intrebat pe cineva care are si mi-a spus ca e foarte buna si ca maximum. Deci, aceasta e chitara pe care o doresc, care cred ca se potriveste stilului meu. mai ramane doar sa-mi conving parintii sa mi-o cumpere:))…
        Articolul tau e foarte folositor, pentru tinerii chitaristi in devenire..si multumim ca l-ai postat…
        Astept o parere despre chitara mai sus amintita…
        Multumesc mult si Salutari…
        Dan

        • si ca da maximum din ea***

        • @danny As vrea sa te felicit pentru pasiunea ta pentru chitara si pentru perseverenta ta. Iti urez mult succes de acum inainte, mai ales ca urmeaza sa intri intr-o noua etapa a dezvoltarii tale ca si chitarist.

          Legat de chitara Harley Benton as putea spune ca este ok ca si chitara de incepator, mai ales ca la pachet vine si un amplificator pe care sa poti repeta. Nu pot sa spun ca este o chitara extraordinara (o doza profi de chitara costa cat 3/4 din pachetul acesta), insa pentru 1 an sau 2 ti-ai putea face treaba cu ea. Daca nu dispui de un buget mai mare, ti-o poti cumpara pe aceasta, insa daca poti si esti dispus sa mai astepti pentru a face o investitie mai mare, ti-as recomanda sa te orientezi in jurul pretului de 800-900 ron.

          P.S: Ma bucur ca ti-au placut articolele de pe site. Te astept cu vesti despre chitara electrica.

          Mult spor,

          Marius Furduescu

  2. Salut,

    Ce spuneti de Epiphone LP Studio Alipine White?
    Si un amp Marshall MG30 FX.
    Sunt obsedata de LP si de chitarele albe, dar nu imi permit un Gibson.
    As vrea sa cant pe ea blues, rock si oleaca de metal… Da, sunt incepatoare. 🙂
    (Led Zeppelin, Hendrix, GNR, Alice in Chains, Metallica, etc)

    Numai bine!
    Andreea

    • @Andreea Buna, chitara Ephiphone Studio este ok, numai sa fii atenta atunci cand ti-o cumperi la cele scrise de mine in articol. Amplificatorul s-ar putea sa fie un pic cam zgomotos daca stai la bloc. In casa mai mult de nivelul de volum 2 din 10 nu vei putea trece.

      Mult succes in studiul chitarei,

      Marius Furduescu

      • Multumesc frumos Marius pentru sfaturi!

        Toate articolele de pe site sunt folositoare, mai ales pentru incepatori.
        E dificil ca incepator, nu stii pe unde sa o iei, sau daca alegerile pe care le faci sunt corecte.

        Atunci ar trebui sa iau in considerare ceva mai mic precum Marshall MG15FX… sau altceva.
        Trebuiesc schimbate dozele de la Ephiphone sau sunt ok?

        Sper sa pot incepe lectiile cat mai curand! 🙂

        Mult succes!
        Andreea

        • @Andreea Ma bucur ca-ti sunt de folos articolele! Daca ai nelamuriri legate de continutul lor , imi poti lasa comment.
          Poti lua Marshall-ul de 15 watt sau mai poti incerca Peavey Vypyr, VOX VT 20 etc.
          Dozele nu trebuie neaparat sa le schimbi, deoarece au un sunet decent. De altfel, dupa o perioada iti poti cumpara o alta chitara, la un vivel calitativ mai ridicat.

          Marius

Post a Comment