Pasiunea mea, chitara

M-am gândit să încep seria de articole de pe The-Guitar.ro noul meu proiect dedicat celor interesaţi de chitară, cu rememorarea momentului în care am decis că vreau să învăţ să cânt la chitară. Este unul dintre acele momente în care visezi cu ochii deschişi la cum ar fi să cânţi la chitară, cum te-ai simţi dacă ai putea să cânţi la chitară la fel ca idolii tăi, cum ar fi să cânţi pe o scenă în faţa a mii de spectatori etc.

Este un moment important şi trebuie să-l ţii minte sau chiar din când în când să-l rememorezi pentru că, fără să ştii, reprezintă forţa care-ţi va da motivaţia de a continua să-ţi cultivi pasiunea.

Înainte să-ţi destăinui motivele pentru care eu m-am apucat să cânt la chitară şi pentru că vreau să te cunosc mai bine, mi-ar plăcea să ştiu şi eu povestea ta, să ştiu ce te-a determinat să înveţi să cânţi la chitară. Aşa că nu uita, la final, în rubrica de Comments să-mi scrii câte ceva despre acest lucru.

Aşadar, aveam 11 sau12 ani când vărul meu mi-a sugerat să ascult o formaţie rock căreia începuse să i se audă numele şi în România – era vorba despre Guns n’Roses. În scurt timp mi-am făcut rost de cele câteva albume disponibile în magazinele din Roman (oraşul meu natal) şi în numai câteva săptămâni am devenit fan înrăit.

Primele videoclipuri pe care le-am văzut cu cei de la Guns n’Roses au fost Paradise City, Sweet Child O’mine şi November Rain la foarte puţin timp după introducerea MTV în grila programelor de televiziune. Era fascinant pentru mine să văd în sfârşit formaţia pe care o ascultam de câteva luni bune doar la casetofon.

Când una dintre piesele menţionate mai sus ajungea la partea de solo, ochii mei erau aţintiţi asupra lui Slash. Atitudinea lui mi se părea atât de cool, iar ce făcea pe chitară – era wow !

Apoi a urmat Angus Young de la AC/DC şi exact ca în Lucefarul lui Eminescu -«o vede azi, /o vede mâine, /Astfel dorinţa-i gata.  », vreau să cânt la chitară ! Însă, până la momentul primei chitare a mai trecut ceva vreme. Aşa că până atunci, racheta mea de tenis a fost upgradată la statutul de suport pentru « air guitar », iar camera mea era scena.

Momentul mult aştept s-a petrecut de Crăciun în 1995, când părinţii mei mi-au făcut cadou o chitară clasică. Apoi, mai târziu a urmat şi chitara electrică ş.a.m.d. Mă voi opri aici cu povestea pentru că aşa aş umple câteva zeci de pagini – Deh, în 15 ani se întâmplă multe!

Motivul pentru care ţi-am spus această poveste este că, pentru orice acţiune există un factor declanşator destul de puternic. De la « a nu face nimic » până la « a face ceva » este o cale lungă şi ai nevoie de un motiv serios care să te îndemne să acţionezi. Păstrează în minte motivul tău şi vei descoperi că te va scoate din foarte multe situaţii dificile.

În timp, vei observa că motivul tău iniţial se va schimba în ceva precum: să ştii cât mai multe game, arpegii sau acorduri, să poţi cânta foarte repede, să cânţi mai bine decât Z. Vei cădea în această plasă, precum şi eu am căzut, însă pe măsură ce capeţi mai multă experienţă, revii la motivul tău iniţial, cel care te-a făcut să te apuci să cânţi la chitară.

Motivul meu a fost şi va rămâne în continuare următorul: atunci când aud ceva care îmi place, în mintea mea se creează un « mic film », o poveste care mă face să rezonez într-un anumit fel şi care mă îndeamnă la acţiune.

Viteza pe chitară, numărul de game şi de acorduri ştiute nu sunt decât elemente menite să transmită mai departe starea chitaristului şi nu scopuri în sine.

 

 

Pentru alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti  mă poţi contacta pe email.

Mult spor,

Marius Furduescu

in: Featured articles · tagged: Featured articles

62 comments

  1. SALUT mARIUS,TI-AM GASIT NOUL ,,LOC DE MUNCA”SI AM O PRIMA IMPRESIE FOARTE FOARTE BUNA DESPRE CE SE VA INTAMPLA AICI :d

    pOVESTEA MEA E CAM ASA.a INCEPUT TOTUL TOT CAM PE LA 12-13 ANI,CAND MI S-A PARUT CA SUNT PUTIN MAI MARE SI TREBUIE SA MA APUC DE CEVA MAI SERIOS.pANA ATUNCI ASCULTASEM MULTE PIESE PE CHITARA SI DE FIECARE DATA MA FASCINAU,DAR NICIODATA NU M-AM GANDIT SA INCERC SI EU.i-AM CERUT TATALUI MEU SA IMI CUMPERE SI MIE O CHITARA PENTRU A PUTEA INCERCA.Singurul om pe care il cunosteam eu si care stia sa cante era pianistul bisericii mele.am primit chitara de ziua mea la varsta de 12 ani,o burswood chinezeasca cu cordar de chitara clasica,dar cu corzi de chitara acustica.Mi-a fost cam greu sa cant la ea,am fost o vreme frustrat ca nu imi iesea nimic,dar am crezut cu tarie ca pot si,cu ajutorul lui Dumnezeu am inceput ca,dupa 4-5 luni de chitara,sa fiu chitaristul bisericii.nu eram eu foarte bun,dar decat nimeni,mai bine eu 🙂
    Si acum mai cant in biserica,dar ma mai preocupa si alte genuri.
    Cam asta e povestea mea.A ta,marius,este foarte frumoasa.si mie imi place mult guns and roses.
    ITI UREZ SUCCES CU NOUL SITE SI NE MAI AUZIM PE AICI 🙂

    sALUTARI,al tau prieten oZz

    • @oZz Salut si multumesc pentru suport. Foarte frumoasa povestea ta! Se pare ca varsta propice pentru a ne apuca sa cantam la chitara, pentru multi dintre noi este 12-13 ani.

      Iti urez mult succes in aceasta lunga “calatorie”. Iti spun de pe acum ca va plina de peripetii si vei trece prin toate starile emotionale posibile. Eu inca mai am mult de strabatut si incep sa am impresia ca drumul nu se sfarseste niciodata, permanent “vad” ceva nou.

      Nu uita ca motivatia de a canta la chitara trebuie mentinuta permanent activa si dezvoltata, pentru ca in caz contrar se pierde.

      Mult spor,

      Marius Furduescu

  2. Eu am vazut prima oara la televizor,pe un post local cateva secvente de la concertul pasarea colibri “10 ani”.Am ramas indragostit de cateva melodii…De altfel aveam un reghin vechi in casa pe care o tot zdranganeam fara rost cand ma plictiseam.tot ascultand piesele alea am ajuns la concluzia ca “Vreau si eu”.Astfel,in clasa a 2-a am venit de la scoala si Le-am spus alor mei: “Nu ma duceti voi,ma duc singur”.
    In ziua aia,stiu ca era noiembrie,am fost sa ma inscriu la un profesor din oras.m-a tinut vreo 6 luni numai cu teorie,si acum privind in urma,ma bucur ca m-am apucat asa devreme,fiindca acum nu as mai fi avut atata rabdare.
    La inceput credeam ca o sa fie un simplu hobby,dar au aparut si spectacolele,aparitiile la tv…Nu mai zic ca,prin clasa a 5-a am fost la “vreau sa Fiu vedeta” la antena 1…am fost in al noualea cer cu atatea personalitati in jur…(am cantat “vara la tara” de la baniciu :)) ).
    A mai trecut vremea si m-am convins ca degeaba stii cate ceva daca cei din jurul tau iti pun piedici.Am plecat de la profesorul ala,o perioada adio cantari si aparitii,dar a fost o lectie foarte buna.
    DE chitara electrica m-am apucat dintr-o chestie foarte banala,hilara chiar :)): Eram la ziua unui prieten,si mi-a aratat un joc,burnout paradise,care avea pe fundal paradise city de la GNR..am ramas indragostit de melodie si asa am descoperit gnr…m-am ambitionat sa pot sa le cant piesele,si,inclin sa cred ca asta a fost cel mai mare “sut”.ce a urmat?munca multa,o trupa de rock,festivaluri,perfectionari de echipament si multe alti pasi “firesti in viata unui chitarist”.
    hobby,hobby,mod de viata ca mod de viata,dar iata ca in toamna se fac 7 ani de cand sunt chitarist,si nu imi pare rau deloc!

    • @raduguitar96 Salut Radu, iti multumesc ca mi-ai impartasit povestea ta despre momentul in care ai decis sa te apuci de chitara si as vrea sa-ti urez mult succes in cariera ta si nu uita sa-ti aduci aminte din cand in cand de momentul acela de la inceput, care a facut click-ul.

      Te mai astept pe site si cu alte interventii,

      Mult spor,

      Marius Furduescu

  3. Salut Marius!
    Eu am 12 ani si ascult rock de la 10.La inceput ascultam Tokio Hotel – Scream,Ready Set Go etc…(sunt un fel de Pop-Rock…dar totusi mi-au placut :D).Acum ascult HIM,Muse,AC-DC,Alter Bridge,Guns n’Roses,Skillet,Metallica etc…De cand aveam 10 ani imi place suntetul chitarii mai ales cel de Gibson Les Paul pe care il are Tom Kaulitz (care cu tot cu echipament amplificator pedal costa vreo 3000 Euro,,,(orikum o sa mi-o cumpar pe la 15-16 ani).Parintii mei stiau despre gusturile mele asa ca primavara asta (18/3/2011) mi-au facut cadou o chitara clasica 2 carti pline de cantece explicatii… 1 acordator si 3 pene.Am facut 10 lectii la scoala noastra (Italia) de introducere si asa chitara a devenit Hobby-ul meu favorit :D.Repet cam 3 ore pe zi (dupa ce reusesc sa cant 1 cantec corect incerc sa il fac la viteza mai mare , si cand reusesc sa il fac, cu ochii inchisi trec la urmatotorul.Am facut cam 3 sferturi din prima carte si am 2 intrebari:
    1.Exista diferente intre chitara clasica si acustica?
    2.Eu cant pe moment cu degetele( degetul mare pt. corzile mai groase si aratatorul si mediul pt. restul) cand ar trebui sa incep cu pana?Am auzit ca daca incepi sa canti cu pana de la inceput, iti pierzi dexteritatea in degete.E adv?
    Multumesc anticipat 🙂
    Salutari!

    • @ BlackStar As vrea sa te felicit pentru pasiunea ta pentru chitara si iti multumesc pentru ca mi-ai impartasit experienta ta. As vrea sa-ti spun ca sunt destul de impresionat de metoda de abordare a exersarii pieselor – foarte riguroasa. Tine-o tot asa!!

      Intre cele doua chitare exista diferente de constructie (modul de construire a corpului si mai ales realizarea rezonantei in interiorul corpului difera la cele doua tipuri de chitare). insa cea mai puternica diferenta este data de sound. Chitara clasica are corzi de nylon ce fac sunetul sa fie mai “rotund”, iar cea acustica are corzi metalice – sunetul fiind foarte pregnant si metalic. De asemenea, la chitara clasica se canta doar cu degetele si este folosita predominant in muzica clasica, iar la acustica poti canta atat cu pana, cat si cu degetele, fiind folosita in genuri muzicale precum folk, pop, rock.
      Poti incepe oricand sa canti cu pana, daca piesele pe care le canti o cer. Spre exemplu, mie imi place sa fac strumming-ul cu pana, insa in anumite situatii s-ar putea sa sune mult prea “dur” si asa ma folosesc de degete.
      Faptul ca incepi sa canti cu pana sau cu degetele nu are nicio legatura cu pierderea dexteritatii. Sunt doua tehnici diferite si trebuie dezvoltate ca atare. Ce-i drept daca nu canti mult timp cu degetele s-ar putea sa ai nevoie de o perioada de reacomodare, insa acest lucru este valabil pentru orice inveti la chitara. Ce nu exersezi, se pierde!

      Mult spor si te mai astept pe site cu noi comentarii si chiar sugestii de articole (ce te-ar interesa sa stii despre chitara, tehnici, teorie, accesorii chitara)

      Marius Furduescu

      P.S: Nu uita sa dai Like paginii de Facebook http://www.facebook.com/pages/The-Guitarro/129197283822468 pentru a fi la curent cu noutatile de pe site

      • Multumesc f mult pentru raspunsuri!Chiar foarte utile!Acum as vrea ,daca ai timp, sa faci un articol despre chitara electrica ”Peavy Raptor Exp Plus”, deoarece am primit-o cadou (10/6/2011) si nu prea stiu sa o manevrez… adic are si o maneta , care nush la ce foloseste… + am primit si un amplificator Pack si nici ala nu prea stiu cum sa setez sonorul… Poti sa faci si doar o descriere 😀

        • Salutare BlackStar

          M-am interesat eu putin despre chitara ta si vad ca este numai buna pentru inceput.Are solid body,3 doze-2 single coil si un humbucker,ceea ce inseamna ca ar trebui sa aiba un sunet cat mai versatil.Sunetul in amp se seteaza in functie de ce canti.Un sunet OK cred ca ar fi cu bass-ul si middle-ul la mijloc,si inaltele putin peste mijloc(parerea mea).
          In concluzie,este o chitara foarte OK pentru inceput,tot ce ai de facut de acum este sa o canti cu placere 🙂

          Salutari,

          oZz

          • Multumesc pentru ajutorul acordat lui @Blackstar!

            Marius

        • Salut, felicitari pentru chitara! Din cate am citit despre ea, chitara este ok si configuratia de doze, asa cum a spus oZz, iti ofera posibilitatea sa abordezi mai multe stiluri muzicale (iti sugerez sa testezi dozele pe diferite piese si sa vezi care iti suna mai bine; de obicei eu folosesc doza humbucker (cea de la bridge) pentru ritm de rock, iar doza de neck (cea de langa gatul chitarei) pentru acorduri sau solouri; cea din mijloc o folosesc doar in combinatie cu celelalte 2 pentru a le mai “domoli”). Bara de tremolo (acea maneta despre care spui tu) o poti folosi pentru vibrato.

          Amplificatorul il poti seta dupa gust si in functie de piesa pe care o canti. Poti incepe reglajul cu toate butoanele de EQ (nu gain sau volume) la mijloc (ora 12) si de acolo daca vrei sa amplifici o anumita frecventa (joase, inalte sau medii) poti roti in sensul acelor de ceasornic. Pentru diminuarea unei frecvente le poti roti in sensul invers acelor de ceasornic.

          Mult spor,

          Marius

        • Salut,

          Asa cum spunea si Marius,bara de tremolo o poti folosi pentru vibrato,dar,sfatul meu este sa nu o folosesti foarte mult si foarte tare pentru ca:
          1.Nefiind bridge fix,corzile se vor dezacorda;
          2.In timp,daca o folosesti excesiv,s-ar putea sa rupi ceva sau sa se deterioreze 😀

          • @oZz Salut bridge-ul fix nu are tremolo. Sunt sigur ca te-ai referit la locking tremolo cu locking nut.

            Mult spor,

            Marius

          • Wow… merci mult ! Foarte amanuntita descrierea ! 🙂 Dar in ultimele luni nu prea am mai avut acces la internet si nu am putut sa intru sa verific site-ul… Zilele astea o sa implinesc si a 10 -a luna de chitara si rabdarea asta a fost rasplatita chiar BINE ! 🙂 Am cantat la clasica vreo 7 luni sa pot sa stapanesc fingerstyle-ul… cam pana am reusit sa fac Classical Gas de la Mason Williams . 😀 Dupa care am primit si o chitara Fender electro-acustica de ziua mea, si am cantat la ea… mult si bine… erau zile cand mi se parea ca se duce prea repede ziua din cauza faptului ca parca au trecut prea repede cele 4/5 ore cu chitara… Am descoperit si un program nou : Guitar Pro 5 care are si tab-uri si paritura, ceea ce m-a ajutat enorm cand am invatat melodii precum : Kansas – Dust In The Wind, Led Zeppelin – Stairway To Heaven / Friends… Acum ca am reusit sa fac melodiile astea, ma gandesc sa-mi imbunatatesc ritmul si urechea.. Deoarece nu vreau sa cant doar dupa tab-uri sau partituri, ci sa reusesc sa identific singur notele unei melodii , sa compun muzica.. Pentru ureche muzicala deja am gasit o metoda buna, cea a lui David Lucas Burge dar nu am reusit sa o pun in aplicare… avand in vedere ca nu prea am gasit nicaieri CD-urile lui.. 🙁 Cred ca o sa le descarc eu de pe vreun site cv… Dar nu prea stiu cum sa imi imbunatatesc ritmul. Am cumparat un metronom digital dar nu stiu cum sa exersez pe el… Ceva idei de exercitii? 😀

          • Salut @Blackstar, Daca ai Guitar Pro 5 iti va fi mai usor sa intelegi cum stau lucrurile cu metronomul. Iti recomand ca la fiecare tab dechis sa activezi si bataia metronomului, astfel incat sa intelegi mai bine ritmul piesei. Este destul de dificil sa-ti explic in cateva cuvinte despre metronom. Cred ca mai bine voi face un articol pe aceasta tema, mai ales ca este un subiect de interes general.

            Mult spor,

            Marius

  4. Buna seara,
    povestile tuturor despre chitara par sa aiba la unceput cuvantul “placere”.”Mi’a placut”,”am ramas indragostit”…Povestea mea incepe cand eu eram copil de gradinita.Mama avea o chitara clasica pe a carei cutie de rezonanta,parca vad si’acum,era pictat un mare trandafir rosu.Obisnuia sa ne cante,mie si la fratii mei,in fiecare duminica inainte de culcare.Credeti’ma.Am urat chitara aia mai mult decat orice.Ii uram sunetul,aspectul,husa,trandafirul si grija exagerata a mamei fata de ea.Mama a inceput sa fumeze si o raceala groaznica i’a rapus glasul cu care ne mangaia in fiecare duminica a saptamanii timp de mai bine de 10 ani.Disparandu’i vocea,mama a pus la o parte chitara.Cata fericire pe capul meu!Anii s’au scurs.Evenimente neplacute s’au petrecut in familie si mama a plecat.Fapt ce fara sa constientizez mi’a zdruncinat putin viata de copil.Copil sensibil,cautam CEVA mult mai puternic decat cuvantul prin care sa’mi exprim sentimentele.Am mostenit glasul mamei si asa,cat de cat,am simtit ca pot sa dau glas sentimentelor.Imi era dor de ea.Imi era dor inclusiv de teroarea aia de chitara care ma ingrozea.La aniversarea vartsei de 18 ani (apropo vartsa propice,am inceput sa invat chitara mai batrana decat cei care si’au postat povestile ;)) ) din banii primiti de pe ici colo,mi’am cumparat chitara.Nici in ziua de azi nu stiu de ce am cumparat’o,dar tind sa cred ca am luat’o sa incerc sa umplu un gol.Cu trecerea timpului am devenit de nedespartit.Acum,prin voce si chitara,simt ca pot sa’l fac pe ascultator sa simta ceea ce simt si eu.Nu ca ar fi acesta principalul punct pe care vreau sa’l ating.Vreau doar sa subliniez faptul ca ea a devenit o parte din mine prin intermediul careia eu “vorbesc” mai bine.
    Noapte buna.

    • @Agnes Buna Agnes, iti multumesc ca mi-ai impartasit povestea ta despre cum ai ajuns sa indragesti chitara. Pot spune ca m-a lasat fara cuvinte si nu cred ca am mai intalnit o poveste atat de speciala precum este a ta. Mi-a placut foarte mult partea in care ai spus ca ai dezvoltat o legatura foarte stransa cu chitara. Sa stii ca sunt foarte putini cei care reusesc sa faca lucrul acesta si sa faca chitara “sa vorbeasca” pentru ei.

      Te felicit inca o data si iti urez mult succes.
      Marius

  5. Pai povestea mea e ceva mai noua.De la inceputul anului astuia scolar(aveam aproape 14 ani) mi s-a aprins o pasiune nebuna de ascultat ROCK!Pana acum mai ascultam ceva-ceva,dar mai usor.Ascultam Guns’N’roses,Bon Jovi,Deep Purple,Metallica etc,dar am ramas surprins de soloul de chitara al lui Kirk(Metallica) de la melodia Fade to black.Ma atrage nespus de mult,dar imi plac si multe alte solouri ale altor formatii.Astfel ca acum aproape o saptamana am inceput sa ascult din ce in ce mai multe cover-uri acustice ale diferitelor melodii si am zis “Trebuie sa fac asta!”.De vreo 3 zile nu ma pot desparti de you tube uitandu-ma la solouri si imi doresc nespus de mult sa imi iau o chitara ca de la toamna sa incep niste cursuri.O sa si incep de fapt cursurile pt ca parintii mei nu se mai pot baga acum(e destul de serioasa atractia mea spre chitara).Astfel am ajuns din site in site cu intrebari despre prima chitara,cum sa fie,ce corzi sa aiba etc,iar Marius mi-a raspuns la o intrebare pe un site.I-am vazut profilul si am intrat pe blog,am citit majoritatea articolelor(chiar si cele de compozitie pe care inca nu le inteleg:)) ).

    • Salut, foarte tare povestea ta. Mi-a placut in special partea cu :”O sa si incep de fapt cursurile pt ca parintii mei nu se mai pot baga acum(e destul de serioasa atractia mea spre chitara)”. Te felicit pentru ambitie si pasiune si vreau sa-ti urez mult succes. P.S:Daca esti din Bucuresti, te pot ajuta cu lectii de chitara atunci cand te decizi.

      Multumesc pentru ca mi-ai impartasit povestea ta si te mai astept pe site,

      Marius

  6. Pot spune ca Slash si atitudinea lui de pe scena si din clipurile in care canta solourile cu atata pasiune m-au facut sa vreau mai mult de la mine pe plan muzical.Totusi cred ca nu e suficient sa si nici nu-i bine sa tindem sa ajungem la fel ca idolii nostri.Consider ca originalitatea este unul dintre cele mai importante lucruri pentru un chitarist.Eu m-am apucat de chitara pe la 16 ani.Prima mea chitara a fost una acustica( Behringer).Familia nu a crezut niciodata ca ma voi tine de chitara deci nu a “investit” in dorinta mea,si consider ca asta m-a ambitionat si mai mult sa invat sa cant la acest instrument.Am reusit intr-un sfarsit sa strang singur bani destui pentru a o cumpara si cred ca acea zi a fost una dintre cele mai frumoase din viata mea; atunci cand ai acea senzatie minunata,vezi in fata ta chitara nou nouta,ii simti mirosul de “nou”,te oglindesti in cutia de rezonanta…eh frumoase clipe.A urmat apoi chitara electrica ce parea un vis la inceput,insa in cele din urma a devenit realitate.Fiecare chitarist are povestea lui si clipe de neuitat alaturi de propria chitara,insa cel mai important e prezentul si ceea ce a reusit sa realizeze pana acum,nu numai pe plan muzical ci si pe plan social.Consider ca pentru a fi un chitarist bun nu e de ajuns sa stii sa canti foarte bine la chitara.Conteaza si cator oameni le-ai impartasit pasiunea ta,pe cati i-ai facut sa se simta bine folosindu-ti talentul si pe cati i-ai ajutat sa traiasca acele clipe minunate prin care ai trecut si tu.

    • Salut Cristi, iti multumesc pentru ca mi-ai impartasit exeperienta si as vrea sa te felicit pentru pasiunea ta pentru chitara. tine-o tot asa!!

      Mult spor,

      Marius Furduescu

  7. Baieti vreau sa va anunt ca visul meu s-a indeplinit.Miercuri mi-am cumparat o chitara acustica.Acum cant foaaarte mult la ea(de fapt ma prefac pt ca mare lucru nu stiu).Va las si trec iar la repetat(sper ca vecinii sa nu cheme politia).Numai bine

    • @zippy Felicitari! Mult succes in descoperirea acestui instrument si spor la invatat! Daca ai intrebari nu ezita sa lasi comentarii aici pe site.

      Mult spor,

      Marius

  8. Salut.Marius am si eu o problema(btw..ar trebui sa faci o sectiune separata destinata intrebarilor).Acum cateva zile am cumparat o chitara acustica.Nu vreau sa incep de acum melodii grele,vreau intai sa imi imbunatatesc tehnica prin exercitii.Un exercitiu prevede apasarea primelor 4 freturi(pe rand) de la fiecare coarda cu degetele.Chestia e ca eu nu pot apasa cele 4 freturi decat daca misc mana mai in dreapta.Intrebarea e daca in timp voi putea apasa 4 freturi cu 4 degete?

    • Salut, legat de acest exercitiu este bine sa astepti pana ce incepi lectiile de chitara, pentru ca profesorul tau sa-ti arate exact care este pozitia corecta pentru executarea acelui exercitiu.

      Mult spor,
      Marius

  9. Si inca ceva..cam dupa cat timp ar trebui sa incep sa cant melodii cu acorduri?Peste o luna o sa merg la cursuri,dar pana atunci nu ma pot abtine:))

    • @Zippy, poti incepe oricand sa canti melodii cu acorduri. Poti alege o piesa foarte simpla (Andrii Popa sau alta piesa de genul acesta) si sa incerci sa executi acordurile.

      Mult succes,

      Marius

  10. Daca voi tot ati scris atatea aici,haideti sa va povestesc si despre mine.Ma numesc Roby si am 12 ani,Craciunul acesta am primit o chitara electrica deoarece imi doream foarte mult,eu sunt stangaci si mia fost greu sa gasesc de stanga,chiar daca puteam sa o intorc pe dos ca hendrix.Prima data am ascultat Jimy hendrix si Guns `n` Roses-si tot imi plac la nebunie,sunt fan inrait-miau placut mereu solo`urile lui hendrix(Voodoo child) si a le lui Slash(november rain,sweet child o`mine) si acum imi doresc sa fiu printre cei mai buni.Multi miau zis sa nu ma apuc ca e prea tarziu,nu o sa retin nimic trebuia sa invat chitara electrica de la 5-6 ani ca sa ajung cineva.Dar,intro seara am citit pe un site ca jimmy hendrix a invatat sa cante la chitara la 12 ani(lafel ca mine,acum este pe locul 1 in orice top,potrivit revistei “The rolling stones”,argintul primindul Slash)si slash pe la 14.Pacat ca Hendrix a murit dar muzica lui inca traieste in mine si sper ca si in voi.Eu vreau sa ajung printre primi nu pentru bani,nu pentru faima, nu pentru respect ci pentru simplul fapt ca imi place si vreau sa cant!Multumesc cititorilor.

    • @Roby, Bine ai venit pe site! Mi-a placut mult povestea ta. dar in special entuziasmul tau. Sa stii ca nu dureaza foarte mult sa inveti sa utilizezi instrumentul, sa acumulezi notiunile teoretice etc. Ceea ce necesita timp si munca este sa pui in practica notiunile si cunostintele acumulate.
      Sfatul meu este sa nu-i asculti prea mult pe cei din jurul tau, pentru ca intotdeauna vor exista oameni care sa-ti spuna ca nu ai varsta necesara, ca “trebuie sa ai talent”, ca trebuie sa canti intr-un fel sau altul. Incearca sa-ti urmezi visul si nu uita niciodata de ce te-ai apucat de chitara si pastreaza-ti ENTUZIASMUL, pentru ca “drumul” va fi destul de anevoios.
      Mult succes si sa ai un An Nou cat mai chitaristic!
      Marius

  11. Chitara mea..:-? Prima oara am vazuto(9-10 ani) in unul dintre tidiurile vechi ala tatalui meu(tata fiind un roker…mare :D).In acel tidiu era Gun N’ Roses-Sweet Child O’ Mine.. Am ramas uimit de viteza lui Slesh la chitara :O.De atuncea sunt foarte mare fan Slash:D..chear daca am doar 13 ani..(Tata a vrut sa maduca la concertul black sabbath la Bel;grad unde Slesh era chitaristul lor(inlocuitor)..) de ziua mea de 11 ani tata mi-a facut cadou o chitara electrica.. tata m-a sustinut foarte mult(ma dus la lecti..mia cumparat o noua chitara..B.C Rich…)acuma am “crescut”si am ajuns sa cant eu Sweet Child O’ Mine..
    P.S. Ma numesc Seby:D

    • Salut Seby, iti multumesc ca mi-ai impartasit pasiunea si povestea ta despre chitara. Felicitari pentru BC Rich si mult spor la cantat Sweet Child O’mine! Ma bucur sa aud ca mai sunt inca fani G’N’R si printre cei mai tineri.

      Mult spor si te mai astept pe site cu intrebari despre chitara, tehnici etc.

      Marius

  12. Buna!Sunt noua pe aici dar hai sa-mi zic si eu povestea!
    Pai lucrurile stau cam asa: Pana in clasa a 5-a nu am avut nicio treaba cu rock-ul sau chitarile pentru ca am avut ghinionul de a invata intr-o scoala de manelisti asa ca oricine ma intreba ii spuneam ca nu-mi place muzica!
    Toata lumea imi baga in cap lucruri de genul: rockul e pentru satanisti etc. Singura trupa pe care o mai ascultam era O-zone.
    In fine,in clasa a 5-a am intrat la un liceu de arte plastice unde ceilalti au inceput sa rada de mine pentru ca nu am auzit de G’N’R, Bon Jovi, Metallica etc. Prima trupa de rock auzita de mine a fost G’N’R-November rain.
    De atunci am tot ascultat rock de cate ori am avut ocazia dar am tinut secretul fata de mama pana in clasa a 7-a apoi din clasa a 8-a am inceput sa ascult greii: Escape the Fate,Black veil Brides, Three days grace etc.
    Tot la inceputul clasei a 8-a , de ziua mea am primit prima si deocamdata singura mea chitara: o acustica Lag.
    Deci chitara o am de la 14 ani dar nu am putut sa ma ocupprea mult de aceasta pasiune din cauza examenului. Dupa examen a urmat vara in care m-am desprins de bucuresti si abia de la inceputul clasei a 9-a am inceput mai serios asa ca nu stiu prea multe dar incerc sa invat fie mai greu fie mai repede. Ma multumesc cu orice imbunatatire.
    De o luna merg cu o prietena la lectii de canto unde am intalnit inca 2 chitaristi dar cand am cantat toti 4 parca am vazut o trupa. Pai cam asta a fost si astept sa vad ce-mi rezerva viitorul;)
    Sper ca v-a placut 😀

    • @xXdarksunsetXx Bine ai venit pe site si multumesc ca ne-ai impartasit povestea ta! Iti doresc mult succes pe plan chitaristic si sa-ti pastrezi abordarea pozitiva pe care o ai!

      Mult spor,

      Marius

  13. Salut Ma numesc Manu …….
    eu m-am hotarat sa cant la chitara pe la 11-12 ani ( acum am 15) stateam intr-o zi cu o prietena pe afara . Atunci un alt prieten a venit si a inceput sa se laude ca are bilete la un concert Metallica ( daca nu ma insel) . Eu nu prea ascultam rock ( prea mult ) pana atunci . Infine deci in acea zi am mers acasa si m-am interesat de trupa respectiva si nustiu cum s-a facut ca am dat peste un solo de a lui Slash ( goodfathere ) . Atunci am simtit o ciudata pasiune pentru ( cum ii ziceam eu la acea vreme ) scartaitul coardelor .
    Am inceput asadar sa fac chitara la scoala ( mam inscris la un curs fara ca parintii sa stie ) dar dupa 2 -3 lectii profesorul ne-a spus ca terbuie sa ne luam instrumentele . Eu nu stiam cum sa le spun parintilor ca m-a inscrisesem fara sa le spun la un curs de chitara si ca trebuie sa imi cumpar si chitara . Cateva zile m-am tot rugat de ei sa imi achizitioneze si mie o chitara si intr-o dimineata de februarie ( de ziua mea ) pe birou ma astepta o chitara clasica ( pe care si acum o folosesc ) de la Ashton ( ceva chinezesc cred ) area pusa in husa el neagra .
    Ghinionul a fost insa ca dupa un an de lectii ( in care acel “profesor” nu nea invatat mai nimic) nu mai puteam da de acel tip.Atunci eram foarte decis sa ma las cu totu de chitara ( pt ca ma gandeam ca asa de greu si asa de mult timp ar putea sa iti ia sa inveti un acord….) .
    A urmat apoi o pauza de 1 an.
    Dar a venit un prieten de la scoala si mi-a propus sa incepem un nou curs cu Raul ( un profesor care tocmai venise la noi la scoala) . Cu el parca la chitara era doar o joaca .Am facut un an scolar chitara cu el si deja invatasem toate acordurile ( in afara de Fa) , dar tot nu eram multumit deoarece si idolul meu din acea vreme era ( ca si acum ) Angus( care m-a fascinat cand i-am ascultat / vazut clipul cu Highway to hell nu ma puteam desprinde de monitor cand ii vedeam degetele cu umbla pe acele coarde) .
    Angus foloseste binecunoscuta chitara Gibson Standard asa ca mi-am luat si eu una . De atunci exersez mult tabulaturi singur si chiar de curand cu un grup de prieten ne-am hotarat sa infiintam o formatie . Suntem la inceput si avem foarte mult de munca pana sa incepem cu ceva original ( momentan exersam multe piese de la diverse trupe si incercam si sa compunem ceva dar este foarte greu pentru noi).

    ASA AM INCEPUT EU ( SI AM CONTINUAT ) SA CANT LA CHITARA –>am uitat sa spun , ca m-a mai motivat un lucru sa nu ma las de chitara si anume concertul scorpions de la cluj de anul trecut ( imediat dupa concert la vreo 2 zile ) am mers in elit music si miam cumparat chitara electrica. Sper ca v-a placut “istoria”( ami mult biografia) mea .

    Daca cineva ma poate ( sau ne poate ) ajuta cu ceva sfaturi noi le primim ( ca si trupa )

    • @emny Bine ai venit pe site! Mi-a placut foarte mult povestea ta, insa mai ales m-a impresionat determinarea ta pentru a fi mai bun. Iti urez sa-ti pastrezi aceasta determinare si mult succes cu trupa! daca ai nevoie de info despre chitara sau despre cantatul in trupa, imi poti lasa intrebarile la rubrica de comentarii.

      Marius Furduescu

  14. @Marius Furduescu Multumim ! Asa voi face ! As dori sa te intreb ceva legat de chitara aaaaa printr-un accident mi s-a stgricat Sgul ieri si cand am mers cu ea la ateliaer mi-au zis ca nu ar prea merita sa mio faca( i-am imprumutat chitara unui prieten bun si nustiu cum cand am scos-o din portbagajul masini a cazut ampliful peste ea si s-a rupt gatul ).Parinti nu doresc sa imi mai cumpere inca una la fel deoarece spun ei ca nu merita sa investeasca atatia bani ( dupa parerea mea chiar merita pt ca chitara aceea e un monstru –> si m-am obisnuti cu ea ) . Ce alta chitara mi-ai recomanda dar sa fie mai ieftina de ( cam 3 mii de dolari cat a fost cealalta intre 1->1500 de lei ) . Eu ma tot chinui de azidimineata sa caut o chitara care sa fie de calitate( dar nustiu ce calitate ar fi pe la 1500 de lei) si sa arate si OK deci sa fie un raport bun calitate pret .
    P.S. Daca stii o chitara ok care sa indeplineasca acele criteriii m-ai putea contacta la adresa de email “io_manu_io@yahoo.com”?

    • @emny O varianta ar fi sa iei un Epiphone SG si sa-i schimbi dozele. Insa, daca tu ai dat 3000 de dolari pe Gibson SG, eu zic ca merita sa ti-l faci. Re paratia nu are cum sa coste foarte mult, poate chiar pana in 1500 de ron. Spune-mi la ce atelier ai fost pentru a o repara si din ce oras esti ca sa te redireztionez la altcineva? Trimite-mi, te rog, un mail cu o poza a “pagubei” ca sa-mi dau seama si eu mai bine despre ce este vorba.

      Mult spor,

      Marius

  15. sall numele meu e Denis am 14 ani inca n-am inceput sa cant la chitara dar in vacanta asta dupa paste merg sa vorbesc cu un prof. toti de aici ati fost inspirati de slash ( pentru ca e cel mai mare chitarist) ,eu am fost inspirat de brad delson chitaristul trupei mele favorite linkin park : am fost inspirat prin simplul sunet al chitari si m-am gandit sa ma mai uit pe youtube si la alti chitaristi , am ajuns la wes borland chitaristul trupei limp bizkit care a facut o prezentare cu chitara la total guitar si mi-a placut foarte mult dupa ce l-am ascultat prima data mi-am luat paleta de badmintofrecat pe ea de parca era o chitara adevarata(desi la 14 ani e destul de prosteste) si ma imaginam in locul lui wes. mi-a fost jena sa le spun parintilor ca as vrea sa cant la chitara dar ma ajutat mult un tobosar din clasa de la mine cu sfaturi asa ca in cele din urma mi-am luat inima in dinti si le-am spus parintilor. acum v-as cere niste sfaturi: cam ce chitara electrica si amplificator recomandati pentru incepaturi ? ( eu am auzit de ibanez grg 121 ca ii buna pentru incepatori voi ce ziceti ) . cam cate ore de chitara pe saptamana sunt nevoie ? avand in vedere ca am examenele anul aceste ar fi mai bine sa incep din vara orele sau o sa am timp si de invatat si de chitara ( nu stiu nimic din “teoria chitarilor”)?

    • @tot eu Salut si bine ai venit pe site! Iti multumesc pentru povestea ta despre ce te-a influentat sa incepi sa canti la chitara si as vrea sa-ti urez mult succes la studiu.

      Chitara Ibanez GRG 121 este din pacate una dintre cele mai ieftine si putin calitative chitare facute de catre Ibanez. Am vazut pe mcmusic.ro ca ea face parte dintr-un pachet cu amplificator avand pretulde 1100 ron. Recomandarea mea este sa investesti 1100 ron doar in chitara, pentru ca in pretul pachetului despre care spui tu trebuie sa intre si amplificatorul. cureaua, tunerul etc, ccea ce te vor duce la concluzia ca si pretul chitarei este destul de redus(proportional cu calitatea). Ti-ai putea lua aceasta chitara http://mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=2&BrandCategsID=348&BrandProductID=1940 si in loc de amplificator sa folosesti simulatoare precum Guitar Rig sau Amplitube.

      Legat de lectii, eu recomand elevilor mei cel putin o sedinta de 2 ore /saptamana.

      Mult spor,

      Marius

  16. in al 7lea rand am vrut sa zic ca am luat paleta de badminton si am frecat pe ea (am sters din greseala cateva litere )

  17. mrs de sfaturi faza ii ca am numai 170 euro adica 680 ron. alt model de chitara mai iefit nu stii? daca are pretul putin mai mare de 680 lei nu-i problema ca mai cer de la parinti si bunici :)). mrs pentru rabdare

    • @tot eu In 680 ron este destul de greu sa gasesti ceva de calitate. iti recomaand sa cauti o chitara la mana a doua pe forums.rgc.ro la rubrica mica publicitate. Am elevi care si-au luat chitare de pe forum la un pret foarte bun (uneori cu 30-40% mai ieftine fata de pretul de magazin). Sa te uiti dupa Ibanez, Epiphone, Squier si Jackson. daca gasesti ceva interesant, sa-mi trimti link-ul intr-un comment si iti spun daca este ok.

      Mult spor,
      Marius Furduescu

  18. k mrs am sa ma uit

  19. Salut marius, salut tuturor, a trecut ceva timp de cand nu am mai intrat pe site, vad ca a aparut mai multa lume si imi place foarte mult cand avad atati oameni entuziasmati de chitara :D. Eu inca nu am reusit s aimi cumpar o chitara si sa incep sa invat sa cant dar inca a ramas o dorinta foarte mare pentru mine.
    Bafta multa chitaristilor si tie Marius cu site-ul! NUMAI BINE.

    • @the SLASHest Multumesc pentru apreciere! Sper sa reusesti sa-ti cumperi chitara cat mai curand pentru a te putea apuca de treaba.

      Mult succes!
      Marius

  20. Salut Marius vreau sa spun ca inceputul povestei mele cu chitara este asemanatoare ca a ta … Pot sa spun ca sunt un rocker inrait … prima mea formatie rock pe care am ascultat-o a fost Guns n’ Roses cu melodia Paradise city apoi a urmat melodia Welcome to the Jungle apoi Sweet Child of me apoi am ajuns la albumul Patience for Destruction pe care trb sa-l ascult pe ascuns fiindca tatal meu e preot si zice ca asta e muzica satanistica mai ales cand a auzit inceputul Welcome to the Jungle … apoi a urmat Bon Jovi toate albumele din care melodia mea preferata a fost Wanted dead or alive si Born to by my babe (acoustic) … apoi Twisted Sisters prima melodie fiind I wana rock … apoi Danzig prima melodie ascultata a fost Mother … apoi am trecut la ceva mai DUR am trecut la AC/DC prima melodie ascultata fiind Highway to hell … apoi am inceput cuceva mai classic cu Aerosmith prima melodie ascultata fiind Crazy … apoi am inceput sa ascult OZzy Osbourne prima melodie fiind I’m a Dreamer … api am inceput cu Metalica prima melodiefiind Wisky in the jar … apoi Living Colour prima melodie fiind Cult of personality … si pe 24 Decembrie 2011 am primit prima mea chitara avand 12 ani . Timp de o luna cintam si la miezul noptii si dormem cu chitara pana am inceput sa fac exercitii de digitatie (nu eram la cursuri de chitara si nici nu sunt momentan) ma taiam in orzile acelea de nu mai puteam sa apas nici tasta Shift de la PC de durere dar tt nu ma las si u o coarda rupta nu ma las de chitara . Acum am inceput sa nu mai folsesc pana chitarii si sa-mi folosesc degetele … si mai mult nu pot sa scriu ca treuie sa ma duc la cules de castraveti din gradina (mai fac si eu rost de 2 lei , pun ban pe ban sa-mi iau niste corzi noi la chitara ) … MULTUMESC CA AI CITIT PLICTISITORUL TEXT PE CARE LAM SCRIS 🙂 !!!

    • @Gabriel. Salut, ma bucur ca ne-ai impartasit povestea ta despre ce te-a influentat sa incepi studiul chitarei si ma bucura foarte mult entuziasmul tau si te felicit pentru eforturile pe care le faci.

      Mult succes,

      Marius Furduescu

  21. Salut sunt Alexandra, iar povestea mea incepe acum 9 ani , in clasa 1 o profesoara de vioara de la o scoala de muzica ( scoala de muzica si arte plastice nr. 5 din Bucuresti) ne-a rugat sa reproducem cu ritm batand in banca. Dupa acea proba a selectat cam 20 de elevi, din tot colegiul, printre care si eu, ulterior primind si o invitatie sa sustinem un examen in cadrul scolii de muzica, iar din toti cei 20 am ramas numai 5, din care toti cu exceptia mea au renuntat, eu fiind singura care a ramas. In primi 4 ani am studiat in paralel cu scoala normala si vioara si teoria muzicala, iar din clasa a 5 un instrument auxiliar: pianul. Timpul a trecut odata cu mine printre numeroasele teze, teste si examene fie la o scoala fie la cealalta. La terminarea clasei a 8-a a venit momentul absolvirii, despartirea de profesorii mei, de colegi si desigur a amintirilor amuzante petrecute pe parcursul anilor (profesoara mea de vioara a povestit ca, dupa prima ora de curs am cerut sa vin cu dopuri de urechi pentru ca vioara scartaia). Printre altele, acum 2 ani am primit o chitara si de atunci dorinta sa invat sa cant la ea. La inceput nu mi-am dorit foarte mult sa invat inca un instrument si asa mi se parea ca nu exersez destul de mult la celelalte, dar in timp am tot ascultat diferite cantece la chitara, si atunci am stiut ca TREBUIE sa invat. Si tot cautand sfaturi si informatii noi am gasit acest site, am citit articolele care sunt cu adevarat interesante si folositoare si astept sfaturi pentru incepatori.
    Noapte buna:)

    • Buna Alexandra,

      Iti multumesc ca mi-ai impartasit povestea ta si te felicit pentru pasiunea ta pentu muzica. Iti doresc sa nu renunti la niciunul dintre instrumente si sa lucrezi constant sa devii din ce in ce mai buna.

      Mult succes si ma bucur ca site-ul iti este de folos.

      Marius

  22. Salut! Sunt nou pe aici insa ca si pe pe ceilalti ma leaga o mare pasiune fata de chitara, istoria mea legata de muzica a inceput intr-un mod nu chiar productiv, pe cind intrase-m in clasa 5-a mama m-a inscris la scoala de muzica(acordeon, chitara nici nu se studia in acea scoala), insa nu m-a legat o mare pasiune fata de acel instrument si fata de muzica chiar, clasa 1 am terminato cu chiu cu vai a doua si a treia mi s-a schimbat o profesoara tinara si foarte draguta care m-a motivat si am iesit eminent, si dupa a 3-ia a plecat si s-a incheiat motivatia mea, insa intotdeauna mi-a placut sunetul chitarii, nestiind nici o formatie nimic, asa pur si simplu, cind am intrat la facultate tata mi-a luat chitara (nimic special o acustica “SX de 180$” timp de 4 ani de zile mai nu am invatat nimic(cred ca nu stiam cum, si nici nu avea cine, cintam acorduri cale le gaseam in piese si dupa o perioada le uitam) asa ca ma consider incepator, toate astea pina la inceputul verii curente cind pasiunea me s-a aprins foarte tare si tot timpul liber de vacanta il acord studierii chitarii in cea mai mare parte a eoriei pentru ca asta i-mi lipseste foarte mult si nu-mi da voie sa-mi dezvolt abilitatile, impreuna cu fratele meu mai mic, ne-am pus in plan sa ne procuram si o chitara elecrica, am gasit-o si care si aici o sa te rog sa ma ajuti sau sa ma redirectionezi daca aleg ceva gresit, am o atractie foarte mare fata de modelul Les Paul si deci dorim sa procuram (Bugetul i-mi este limitat) un Gibson LP Studio 50 Tribute VS TM si un amplificator Marshall MA50C ,
    Sincer sa fiu situl tau ofera cea mai buna, bine structurata si pe inteles informatie din cite am vazut pina acum, si as mai avea o rugaminte, nu am gasit inca nicaeri o detailare despre toate gamele adica (Do maj, Re maj… X min, Sibmaj etc. arpegii si toate celelalte) inteleg ca este un volum de informatie foarte mare dar totusi.
    Sorry de volumul mare de lectura1
    Baftai n muzica pe site,e cool,
    Un mare salut din Rep. Moldova

  23. Salut Marius.Cant cam de un an si ceva la chitara..sunt destul de bun pe acustica,dar de curand am trecut pe electrica.ma descurc si aici,dar am o mare problema..tehnica de palm mutting..chestia e ca ori acopar prea mult coardele,ori le acopar bine pe toate in afara de mi gros si se aude foarte nasol,iar daca mut mana sa acopar mai mult mi-ul celelalte nu se mai aud..am cautat pe net ceva tutoriale cum sa tii palma,dar nimic concret..daca m-ai ajuta cu un articol ti-as fii recunoscator

    • Salut,

      Iti multumesc pentru sugestie! Voi incerca pe viitor un material video cu tehnica de palm mutting.

      Mult spor,

      Marius

  24. Tot respectul Marius . Ma numesc Gabriel si am 18 ani. Nu stiu sincer cum sa incep acest post. Vreau doar sa spun mica mea poveste. M-am nascut intr-o familie a adeptilor de muzica rock . Tatal meu metalist infocat … maica-mia la fel . Evident… am iesit si eu asa . M-am nascut inca de mic cu dorinta de a deveni un rock star… cine nu viseaza asta o data in viata ?…. Dorinta aceasta mi-a palit incet incet pana la varsta de 15 ani cand am primit o chitara acustica tenson . Spun sincer ca timp de 6 luni nu am miscat nimica din cauza ca in orasul in care locuiesc eu nu exista profesori de chitara… Ciudat nu ? … Traiesc in Maramures / Targu Lapus. Un micut oras de langa Baia Mare. Am fost la concertul Scorpions de la cluj… factor care ma motivat sa iau chitara in brate si sa-mi bat capu. Imediat ce am ajuns acasa am incercat … am miscat ceva … catusi de putin un efort acolo… sa-mi hranesc orgoliul si sa imi pedepsesc cumva leanea aceea sau nu stiu cum so fi numind . Am incercat cu internetul …cu alte persoane care stiau ceva ceva… dar in zadar. Imi venea sa renunt… multi dintre prietenii mei si-au vandut chitara dandu-mi si mie ganduri negative. Intr-o seara intr-un moment de betie cu niste prietenii mai mari decat mine … am ascultat o melodie de la Slipknot si ascultandu-i solistica si linia melodica tot… M-a facut sa ma ridic de pe canapea si sa ma duc direct acasa la taica-mio sa-i spun . Eu nu mai pot … eu asta vreau sa fac. Asta simt . M-am saturat sa am vointa pentru ceva si sa dau numai de piedici. Si visele pot deveni realitate odata si odata . Trebuie doar sa muncim. Din urmatoarea zi mi-am muncit mainile pe acustica de imi era acru. Vazand lucrurile astea … de craciun acum am primit cadou o chitara electrica Ibanez GRG270B ( Nu stiu daca este foarte buna … poate imi spui tu ) si am fost foarte foarte fericit. Dar inca odata ma simt foarte slab psihic si imi vine sa plang de multe ori ca nu pot sa fac absolut nimica … pur si simplu in tara asta daca vrei sa faci ceva e imposibil . Trebuie sa calatoresti kilometrii intregi sa inveti un instrument. Si chiar daca ai fi talentat … chiar daca ai fi ceva zeitate in domeniul asta… Nu te baga nimeni in seama. Dar totusi eu simt ca asta vreau sa fac. Cand am chitara in brate ma simt complet. Pur si simplu. Dar gandul ca sunt intr-un mare impas ca nu stiu cum o sa imi dezvolt eu cantatul la chitara… Mai ales … O sa evoluez vreodata singur? E posibil asa ceva fara un profesor bun ? Chestiile astea imi fac posibila alienarea . Multumesc ca mai exista persoane care sprijina asa ceva . Foarte foarte tare din partea ta. Un adevarat rocker isi are grija de fratii lui de suflet. Rock on si toata sanatatea din lume . Sper sa ne auzim odata . Sigur am avea multe de discutat. idul meu de contact este h_gabi60@yahoo.com

    • @KeyoGabi Salut, as vrea in primul rand sa-ti multumesc ca mi-ai impartasit povestea si sa te felicit epntru pasiunea ta fata de chitara. Nu as putea inca sa ma pronunt cu privire la situatia ta, pentru ca nu stiu de cat timp canti la chitara, ce-ti doresti sa poti obtine, care este programul tau de exersat, nivelul tau actual, ce incerci sa poti face si nu-ti reuseste etc.
      Ce-ti pot spune este ca poti invata si singur sa canti la chitara, insa un profesor poate grabi acest lucru, te poate motiva si-ti poate crea un program de exersat.
      Astept mai multe detalii de la tine ca sa-ti pot da cateva sfaturi.

      Mult spor,

      Marius Furduescu

  25. Salutare, eu sunt Claudiu si am 18 ani jumate.

    Iata povestea mea. Nu stiu daca vi se va parea mare parte din ea semnificativa, dar am scris-o asa lunga mai mult pentru mine, pentru a ma impinge singur de la spate si daca tot am gasit unde sa o scriu, de ce sa nu o citeasca si altii…

    Pana in clasa a 6-a nu ascultam muzica cu prea mult interes. In ianuarie 2006, am primit prin posta de la unchiu meu din Bucuresti un mp3 player Creative de 254 de MB (aproximativ) cu albume best of de la Queen si James Blunt. Era foarte misto ca puteam sa port muzica cu mine in buzunar si sa o pot asculta la casti in timp ce ma plimb cu bicicleta prin orasul meu. Locuiam pana in septembrie 2010 in Sannicolau Mare din judetul Timis. Desi aveam Queen pe mp3, pus de unchiul meu special ca sa dezvolt gusturi bune, nu stiam exact ce fel de muzica imi place, nu eram un fan rock, asa ca imi puneam pe mp3 ce mai aparea la tv in perioada aia, de exemplu hiturile lui Akon.
    Pana in octombrie 2009 ascultam cam orice mai aparea la tv, mai ascultam ce ii placea fratelui meu, de exemplu Kanye West si Green Day……
    Cu o saptamana inainte de halloween am mers cu o colega de clasa la unul din cele 2 baruri de rockeri din oras, eu am mers pentru prima oara intr-un bar. Eram in clasa a 9-a. Acolo am gasit o lume noua pentru mine, cea in care mi-am facut pentru prima oara 2 prieteni adevarati…..pana atunci aveam doar cunostintele din scoala, erau enervanti dar eu ma minteam ca-mi sunt prieteni. In seara aceea am intalnit pt prima oara un grup de rockeri la o masa si am vazut surprins cat de treaba pot fi ei, toti oamenii de dinainte imi faceau numai probleme, iar din cauza asta preferam sa fiu singur. Atunci in acea seara a adus unul dintre ei o chitara electrica pentru ca venise direct la bar de la lectii de chitara. Inca mai am imaginea in cap…..imagine ametita de primele mele beri pe care le bausem vreodata…..Acela a fost momentul in care stiam ca vreau si eu. Dar motivul principal nu a fost acela ca chitara arata bine si scotea un sunet misto, pe care il mai auzisem si inainte. Nu. Motivul e faptul ca prima oara cand am pus mana pe o chitara (acea chitara) a fost atunci cand miam facut pentru prima oara niste prieteni, in barul acela. Faptul ca mi-am facut prieteni pentru prima oara in clasa a 9-a, cu acei rockeri, mi-a adus totusi si obiceiuri nesanatoase: am fumat de atunci timp de un an, am inceput sa beau si in perioada de un an, cat inca mai locuiam in orasul meu natal, beam foarte mult, cu intentia de a ma imbata. Acum inca mai beau, dar cu masura si o fac doar de placere si pentru gust. Nu regret nimic, nici faptul ca am fumat, pentru ca am invatat multe din asta. Cu cat ieseam in perioada aia cu cei doi prieteni, cu atat mai mult imi placea rockul si metalul, si cu atat mai mult imi doream o chitara electrica (amandoi aveau una acasa) Este o chestie de influenta….dar adevarul e ca chiar imi placea aceasta muzica pe care o descoperisem, si chitara e un obiect care imi aminteste de lumea asta noua si mai placuta in care am ajuns. Din octombrie 2009 am luat, in ordine cronologica, Iris, Cargo, AC/DC, Aerosmith, Metallica, Guns n Roses si asa mai departe, multe alte trupe. In acea seara din bar am auzit atatea melodii misto, unele de la Metallica, GNR etc. incat am fost foarte motivat sa ascult cat mai multa muzica rock si metal, pentru ca imi placea la nebunie si asa am ajuns la lista de mai sus. A doua chestie care m-a facut sa vreau o chitara e faptul ca m-am mutat peste 11 luni la Bucuresti si mi-am lasat in urma prietenii si am luat cu mine doar amintirile mele bogate. Peste 3 zile am inceput clasa a 10-a si am facut cunostinta cu colegi noi, tot rockeri (e liceu de arte, Tonitza mai exact). Dar unul dintre ei mi-a devenit unul din cei mai buni prieteni, acesta canta in 3 trupe, are cateva chitare si stie bine sa cante si stie multa muzica, multe trupe de care nici nu am auzit vreodata…..el m-a influentat mult. Am inceput atunci sa ma uit prin magazine de muzica, la chitare, la pene etc… nu am fost niciodata atat de aproape de atatea chitare, in diverse forme, diverse culori, atat de lucioase, curate, stralucitoare :)) stiam foarte bine ce voiam. Am facut economie de bani ca sa imi iau un Fender CD60 acustic, 10 lei pe care ii primeam zilnic pentru mancare la scoala, au fost 3 sau 4 luni de economie si foamete pentru a-mi putea lua chitara.
    In decembrie 2010, cand in sfarsit am ajuns la suma de bani dorita, parintii mei au intrat pe Id-ul meu de messenger si au intrat pe arhiva de mesaje, unde au aflat ca eu fumam. Din cauza asta, ei, asociind chitara cu a fi intr-o trupa, iar despre trupe in general credeau ca inseamna anturaj de fumatori si betivi, mi-au interzis sa imi iau chitara, desi tot incercam sa ii conving ca nu mai fumez si nu beau mult, explicandu-le ca nu mai pot fi influentat sa ma apuc de lucruri rele si ca mi-am invatat lectia…..tot nu m-au lasat. Nu am renuntat, desi am amanat cu mult timp cumpararea chitarii……in tot timpul asta am ascultat multa muzica si am fost la multe concerte, mare parte ale colegului meu cu cele 3 trupe, iar lucrurile astea au tinut dorinta de chitara vie. De ziua mea, in mai 2012, mi-am luat in sfarsit chitara, cu ajutorul colegului de clasa care a venit sa ma ajute sa aleg chitara, penele, strap, etc. El a incercat chitara s vada daca e buna pentru mine, daca nu are defecte…..
    In fine chitara este un Jackson Dinky JS1R. M-am apucat serios de ea si incet incet, progresez. Mai am momentele mele in care simt ca e foarte greu si ca va dura descurajant de mult pana voi putea castiga ceva consistent din pasiunea asta, dar sunt si momente in care dupa ce vin de la un concert sau ma uit la unul pe calculator ma apuca entuziasmul si cheful de chitara pt o saptamana intreaga 🙂 This shit is awesome!
    Le urez succes celorlalti care si-au scris povestile aici dar si celor care nu au aparut aici. Nu in ultimul rand, multumesc autorului acestui site pentru tot ajutorul pe care ni-l da, noua incepatorilor.

    • @ClaudiuMiron Salut Claudiu, iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit poveatea ta si vreau sa te felicit ca ti-ai pastrat cu consecventa dorinta de a invata sa canti la acest instrument, in ciuda tuturor piedicilor pe care le-ai avut.
      Nu uita, ca atunci cand simti ca dai putin de greu sau ca nivelul tau motivational nu este chiar la maxim, gandeste-te la sacrifciile pe care le-ai facut ca sa ajungi pana la acest moment si cat de important a fost pentru tine sa poti incepe in sfarsit studiul chitarei.

      Mult succes,

      Marius Furduescu

  26. Eu cand eram mic tata primise cadou de la cineva o chitara [ o acustica foarte veche ] care mi-a dat-o mie aa ma joc pe ea deoarece nu stie la chitara si nu mai statea sa invete ca n-vea rabdare .
    Am rasucit de cheiele de la ea pana le-a luat dracu ,intr-un final rupandule , dar cum nu stiam ca trebuie sa si apas pe freturi mie-mi placea sunetele pe care le facea chitara .
    Odata am si rupt gatul chitari de unde era prins si l-am reparat cu aracet , i-ar intrun final i-am si rupt corzile , dar sunetul chitarii de atunci mi-a ramas ininima si mi- placut mereu . Atunci avem cam 7 ani .
    In clasa a 4-a im placea mult desenul si nici nu va dati seama cat talent am in aceste maini , deoarce de la desen am trecut in clasa urmatoare [ 5 si 6 ] m-am apucat de origami , si fiind la o scola eco origami a devenit un fel de mod de reciclare [ facanduma cunoscut in scoala ] .
    In vara anului trecut am avut un accident de masina din care a rezultat clavicula stanga rupta .
    Cand am iesit din bandaje am avut un “clik” ce ma facut sa zic : “Mama , tata vreau sa imi cumparati o chitara sa invat sa cant la ea ” .
    I momentul cand am primit-o am reusit s-o acordez bine , da nu perfecta ca nu aveam un tunner asa ca am folosit unul de pe net . Intr-o luna am invatat notiuni teoretice si am trecut a cantece.
    Tot ce stiu nu am invatat cu un profesor ci singur de pe net [ ca pictura , desenul,origami si krigami (toate mi-au ieit din prima,fara gresala )].
    Timpul a trecut iar eu cum invat mai repede ca altii [ deoaece sunt 2 categorii cei care invata mai incet si mai repede eu sunt al doilea caz ] am fost nevoit sa fac ceea ce clr era inevitabil [ schimbatul corzilor ] si mi-a reusit fara gresla .
    Peste cateva luni am avut o activitate la ora de dirigentie numita clasa a 7 a are talent ,iar eu amvenit cu chitara ca alt coleg care stia chitara de 4 ani , iar eu in septembrie fac un an si am castigat pe locul 1 ,fiind diferenta intre noi de 3 puncte [ eu 136 el 133 ] . El si dupa si inainte a recunoscut ca ma pricep mi bine la chitara decat el , si cls mi-a spus ca ma pricp mai bine .

  27. @robzxy94 Buna, iti multumesc ca mi-ai impartasit povestea pasiunii tale pentru chitara si as vrea sa te felicit pentru eforturile pe care le-ai facut pentru a invata singur sa canti.
    Este foarte bine ca poti invata foarte repede, pentry ca in acest fel vei putea progresa usor, insa trebuie sa folosesti aceasta calitate pe care o ai cat mai bine posibil si orientata catre ce vrei tu sa obtii, deoarece este foarte usor sa-ti pierzi timpul cu lucruri care nu sunt importante pentru dezvoltarea ta ca si chitarist.

    Mult succes si te mai astept pe site,

    Marius

  28. Buna, eu sunt Crissa si am 16 ani.
    Povestea mea incepe in urma cu 5 ani, cand am inceput sa studiez chitara Bass, cu ajutorul unui profesor de muzica. Ii sunt recunoscatoare pana in ziua de astazi, si voi fii si de acum in colo, desi acum nu se mai implica atat de mult. Am avut de ales atunci, la inceput, insa mai interesanta mi s-a parut chitarabass, decat una acustica. Orasul meu nu este foarte dezvoltat, mai deloc . Nu exista nici-un loc specializat unde oamenii dornici si iubitori de muzica sa poata invata,in afara de scoala. Cu timpul am devenit din ce in ce mai buna, am cantat in trupa scolii, dar nu era destulpentru mine. Am vrut sa stiu mai mult, asa ca am incercat sa invat pian. Din pacate nu mi-am permis sa imi cumpar unul al meu, iar la scoala, la ora de muzica ajungeam o data la doua saptamani.
    Astfel, ascultand mai multe formatii preferate, mi-am dat seama ca as dori sa invat sa cant la chitara. Am strans bani timp de un an si jumatate si am reusit sa-mi achizitionez o chitara. Banii nu au fost foarte multi, iar lipsa mea de experienta in domeniul chitarilor clasice, cred ca s-a vazut. Am luat-o pe prima care am gasit-o intr-un magazin, o chitara model spaniol II. Nu am avut pe cine sa intreb daca e buna sau nu si nu stiu cat este de buna. Cert este ca nu ma descurc deloc sa o acordez si sa execut bataia bine. Notele le-am invatat repede, probabil datorita experientei in chitara bass. Dar bataia difera enorm si nu ma descurc deloc.
    Am gasit acest site si am inceput sa il cercetez. Sper ca in cateva luni sa reusesc sa execut bataia la orice cantec asa cum trebuie.
    Multumesc!
    ~Crissa~

    • @Alien, Felicitari pentru pasiunea ta fata de chitara si iti urez mult succes in invatarea acestui instrument! Recomandarea mea ar fi sa incerci sa iei cateva ore cu un profesor de chitara, pentru a scurta timpul in care inveti anumite lucruri si pentru a primi un feedback corect asupra evolutiei tale.
      Legat de acordarea chitarei, cel mai bine este sa-ti cumperi un tuner care sa aiba si microfon incorporat si sa-ti acordezi chitara cu el. De la cea mai groasa coarda pana la cea mai subtire, sunetele pe care ar trebui sa le ai, ar fi: Mi, La, Re, Sol, Si, Mi. Mai poti incerca si http://www.howtotuneaguitar.org/.

      Mult succes!
      Marius

  29. Buna.
    Desi multa lume spune ca am innebunit, ca ar trebui sa ma marit si sa fac copii, eu m-am inscris la un curs de chitara. Am 29 de ani, lucrez ca si economist, si am avut o neimplinire. Aveam o chitara pe acasa, un Reghin din 1975. Tata a invatat sa cante la chitara cand a fost in armata(asa mi-a povestit). Din cate imi aduc aminte, nu l-am vazut pe tata niciodata cu chitara in mana. Am tot ocolit chitara. Mi-ar fi placut sa stiu sa cant. Mai zdranganeam la ea, dar nu avea nici un sens. Nu am avut pe nimeni sa ma indrume. Acum vreo 5 ani mi-am adus chitara din Petrosani la Alba Iulia. Ma gandeam sa merg la curs dar am abandonat din lipsa de fonduri. Anul acesta m-am hotarat, si din octombrie am inceput cursul. O ora instrument, o ora teorie. Si cum chitara era prea batrana si nu imi placea cum suna, am investit intr-o Takamine EG321C. Nici nu pot descriu in cuvinte bururia care o simt. Si libertatea pe care o simt cand cant.

    • Buna Bianca, Iti multumesc ca ne-ai impartasit povestea ta si iti urez sa continui sa-ti dezvolti pasiunea ta fata de chitara si sa nu pierzi niciodata sentimentul acesta de libertate pe care ti-l ofera cantatul.
      Succes!
      Marius

Post a Comment